CNN: Ještě větší masakr než v Buči. Po Rusech v Borodjance zůstala absolutní zkáza

Borodjanka v troskách (4. 4. 2022)

Horor v Borodjance (Zdroj: CNN)

Městečko Borodjanka na okraji Kyjeva byla jednou z nejhůře zkoušených lokalit války na Ukrajině. Rusové místo bombardovali už v prvních dnech konfliktu a zhruba měsíc Borodjanku okupovali. Před časem Ukrajinci městečko osvobodili, americká CNN teď ukázala hrůzy, jaké Rusové v místě napáchali.

„Borodjanka byla v držení Rusů velmi dlouhou dobu. I velké obytné budovy byly srovnány se zemí,“ popsal z místa reportér CNN Fred Pleitgen. Útočníci se podle něj postarali o to, aby ukázali, že jim toto město patří. Namalovali na obsazené budovy písmeno „V“, které Rusové používali k identifikaci svých vojsk, která obsadila tuto část Ukrajiny.

Americká CNN popsala, že Rusové v oblasti plenili, rabovali, kradli šperky a ve velkém pili alkohol. Prázdné lahve a cigarety nacházejí přeživší v Borodjance na každém rohu.

Místní také ukázali reportérovi mrtvolu muže, kterou našli na dvorku. Měl svázané ruce a nohy. Na těle měl těžké podlitiny. Nábojnice ležela poblíž. Přes všechny tyto výjevy Rusko tvrdí, že jeho jednotky na civilisty neútočí, a zprávy o zvěrstvech označuje za falešné a za provokaci.

„Rusové tvrdí, že jde o speciální operaci, nikoli o válku, a že neubližují civilistům. Ale podívejte se, kolik munice tady nechali, jen v tomto jediném palebném postavení. Toto je munice pro těžké zbraně s ničivými dopady na civilní oblasti,“ ukázal z místa Pleitgen.

Počty obětí v oblasti severně od Kyjeva stále stoupají a ukrajinští představitelé se domnívají, že mnoho těl zůstává pohřbeno pod troskami.

Na kompletní přeloženou reportáž americké CNN z ukrajinské Borodjanky se podívejte ve videu výše.

Tagy: