V Řecku útočil zabijácký pavouk: Nejprve nenápadné kousnutí, za pár dnů bolestivá smrt

Osmačtyřicetiletý muž z Řecka si pavoučího kousnutí na noze nejprve ani nevšiml. Bolest začal vnímat později, až poté zamířil k lékaři. Nakonec svůj boj o život v těžkých bolestech prohrál. Pravděpodobně ho pokousal nenápadný koutník ryšavý, uvedla tamní média.

Pavouk svoji oběť kousl ve městě Pyrgos na západě Řecka. Muž zde trávil dovolenou, informoval web Star.gr. S pozdějšími bolestmi v noze zamířil k ortopedovi, který ho okamžitě poslal do nemocnice.

ČTĚTE DÁLE: Dovolená patnáctileté dívky se proměnila v čirou hrůzu. Po útoku žraloka přišla o nohu

„Po 72 hodinách došlo u muže k náhlému zhoršení stavu. Byli jsme z toho šokovaní,“ konstatovala pro Star.gr lékařka a vedoucí chirurgického oddělení z nemocnice ve městě Pyrgos Angeliki Sarantopoulouová. „Zpočátku kousnutí nepůsobí nijak závažně a pacient ho ani nemusí zaznamenat,“ upozornila.

Přes veškerou snahu lékařů muž ve čtvrtek odpoledne v nemocnici zemřel, popsal řecký server Iefimerida.

Muže měl kousnout koutník ryšavý. Pavouk je ve středomořských oblastech poměrně rozšířený. Nejčastěji se vyskytuje ve sklepech, starých budovách, schodištích, na půdách nebo pod nábytkem.

„Kousnutí tohoto pavouka způsobuje příznaky, které se podobají gangréně. Nejprve přijde zarudnutí kůže, následně otok a puchýře,“ popsal pro web patrisnews.gr arachnolog Theodoros Stathakis. „Přijít mohou i další příznaky, jako bolest hlavy, horečka, vyrážka, zvracení, křeče a podobně,“ popsal expert.

Pokud se po kousnutí objeví příznaky, je nutná okamžitá lékařská pomoc. Účinný protijed podle Stathakise neexistuje. Důležité je proto správný postup, jehož součástí jsou studené obklady, které snižují působení hlavní složky jedu a omezují postup nekrózy.

MOHLO BY VÁSS ZAJÍMAT: Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Tagy: