Von der Leyenová bude dál šéfkou Evropské komise. Funkci obhájila v tajné volbě

Europoslanci ve Štrasburku rozhodnou, zda von der Leyenová setrvá v čele Evropské komise.

Von der Leyenová zůstává v čele Evropské komise

Evropský parlament v tajné volbě potvrdil ve čtvrtek Ursulu von der Leyenovou ve funkci předsedkyně Evropské komise (EK) na další pětileté období. Německá politička získala 401 hlasů, oznámila předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. Evropský parlament má 720 členů, Von der Leyenová tak potřebovala nejméně 361 hlasů.

Celkem hlasovalo 707 europoslanců. Proti setrvání von der Leyenové ve funkci se jich vyslovilo 284 a dalších 15 se zdrželo hlasování. Sedm hlasů bylo neplatných. Politička se v projevu před hlasováním snažila přesvědčit co největší počet europoslanců, aby jí dali hlas.

K TÉMATU: Vláda měla neformálně rozhodnout, že na eurokomisaře navrhne Síkelu. Ten to nepotvrdil

Spoléhala se na podporu Evropské lidové strany (EPP), ke které sama politicky náleží, frakce socialistů a demokratů (S&D) a liberálů z Obnovy Evropy (Renew Europe). V tajném hlasování, kdy europoslanci měli možnost hlasovat nezávisle na frakci, však neměla 361 hlasů jistých.

Na její stranu se připojili i Zelení. Naopak Patrioti pro Evropu (Patriots for Europe) dopředu uvedli, že ji nepodpoří. Stejně se vyslovila Levice v Evropském parlamentu (GUE/NGL). Frakce konzervativců z ECR před hlasováním uvedla, že je šéfka komise nepřesvědčila a že většina národních delegací bude hlasovat proti ní. Frakce ale připomněla, že hlasování je volné, to znamená, že každý může volit podle svého osobního uvážení.

Ve chvíli, kdy Metsolaová plénu ve Štrasburku oznámila, kolik europoslanců hlasovalo pro, se v sále ozval potlesk. Zatímco představitelé EPP oslavovali, vedle sedící kolegové z nově vzniklého uskupení Patriotů zůstali sedět na místech bez větší reakce. Von der Leyenová s úsměvem na tváři gesty děkovala a nejprve se objala s šéfem EPP Manfredem Weberem.

Pětašedesátiletá německá politička získala zhruba 56 procent hlasů, což je více než před pěti lety. Tehdy pro ni hlasovalo 51 procent europoslanců. Von der Leyenová poděkovala za získanou většinu i na sociální síti X. „Dalších pět let. Nemohu ani vyjádřit, jak moc jsem vděčná za důvěru europoslanců, kteří pro mě hlasovali,“ uvedla.

Apel na evropský demokratický střed

Ještě před svým opětovným zvolením uvedla v programu Evropské komise na dalších pět let, že je nutné, aby se v Evropě udržel demokratický střed. „Evropskou unii, kterou si zvolíme, nelze zredukovat na otázku, zda je potřeba více, či méně Evropy. V dnešní době potřebujeme unii, která je rychlejší a jednodušší, jednotnější a více podporuje lidi i firmy,“ uvedla ve více než třicetistránkovém dokumentu von der Leyenová.

Německá politička obhájila svůj post, EK vede od prosince 2019. Před ní v této funkci nepůsobila žádná žena. Její prioritou byla od počátku zelená politika, za svého mandátu se ale musela vypořádat i s dalšími výzvami, jako byla pandemie covidu, migrační krize, ruská invaze na Ukrajinu nebo energetická krize.

Asi největší pozornost i kritiku v části Evropy vyvolala unijní Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal) a nový migrační pakt.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nově zvolený Evropský parlament schválil první rezoluci. Zákonodárci zdůraznili podporu Ukrajině proti ruské agresi

Tagy: