PŘEHLEDNĚ: Konec testování i návrat neočkovaných do restaurací. Jaké změny schválila vláda?

Vláda

Konec testování

Vláda ve středu opět upravila některá protiepidemická opatření. Od 9. února se do restaurací dostanou i neočkovaní. 18. února pak skončí plošné testování ve školách a firmách, ale také plošné kompenzace pro podnikatele. Nově mají mít nárok na pomoc od vlády jen drobné firmy, minout by neměla například provozovatele zrušených vánočních trhů.

Restaurace i pro neočkované

Testování ve školách a firmách

  • Zaměstnanci ve firmách se v současné době testují dvakrát týdně antigenními testy, žáci základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách pouze jednou.

Konec kompenzací pro všechny

  • Kompenzace podnikatelům již nebudou plošné. Vláda se chystá rozdělit 3 miliardy korun mezi drobné podnikatele, kteří nejvíce doplatili na vládní opatření. „Nárok na podporu budou mít ti, které postihl zákaz vánočních trhů, restaurace, organizátoři kulturních akcí a tak dále. Dotkne se více než 11 tisíc subjektů, kterým stát vyplatí až tři miliardy korun,“ informoval premiér.
  • Kompenzace poskytne kabinet v režimu de minimis, není tak potřeba, aby je schvalovala Evropská komise. Podle ministra průmyslu Jozefa Síkely (za STAN) ještě nejde o konečné řešení, vláda se chystá na schůzku s profesními svazy.
  • Nárok na podporu by měli mít ti, kterým ve druhém pololetí loňského roku klesly tržby o 50 procent ve srovnání se stejným obdobím roku 2019. Maximálně budou moci dostat od 500 tisíc do 1,5 milionu korun v závislosti na odvětví.

Rozsáhlejší možnosti pracovní karantény

  • Od středy bude možná takzvaná pracovní karanténa také ve školských zařízeních ústavní nebo ochranné výchovy či preventivně výchovné péče o děti, jako jsou diagnostické ústavy a dětské domovy. Nadále ji musí odsouhlasit příslušné hygienické stanice.
  • Možnost pracovní karantény by se měla vztahovat na zaměstnance, kteří měli epidemiologicky významný kontakt s pozitivně testovaným, ale nemají žádné příznaky. Podle nastavených pravidel musí nosit respirátor nebo obdobně účinnou ochranu dýchacích cest.

Konec opatření v březnu?

  • Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je přesvědčen, že maximum restriktivních opatření kvůli koronaviru bude moci s ohledem na vývoj epidemie uvolnit v březnu. Předpokládá, že počet nakažených a nemocných poroste ještě v příštích dvou týdnech.

Tagy: