Cigarety zdražují kvůli vyšší dani. Stát ale víc peněz nevybere, upozorňují experti na paradox

Stále více Čechů nakupuje cigarety v zahraničí.

Stát zdražil tabákové výrobky, chce vybrat víc peněz na dani

Stát zdražil tabákové výrobky a čeká, že od kuřáků letos vybere 62 miliard korun. Jenže podle ekonomů oslovených CNN Prima NEWS se ministerstvo plete. Výběr daní z nikotinových produktů je podle nich dlouhodobě nižší než odhady a zdražení také nepomůže. Dokonce může mít opačný efekt.

Tabákové výrobky zdražují. Na začátku měsíce totiž začala platit nová sazba spotřební daně. Krabička cigaret stojí zhruba o deset korun více. Ještě citelněji se zvýšila cena náplní do elektronických cigaret, protože ty dříve spotřební daní zatížené nebyly.

ČTĚTE TAKÉ: Covid a válka jsou výmluvy, nařkla Šichtařová poradce premiéra. Ten ocenil ekonomický trend

Průměrný kuřák, který si měsíčně koupí dvacet krabiček, podle odhadů letos za cigarety utratí 2 500 až 3 000 korun navíc. Ročně to pak znamená zvýšení útraty na 38 tisíc korun.

Ekonomové ale odhadují, že zdražení tabákových výrobků státní kasu nenaplní tak, jak si to ministerstvo financí představuje. Takový trend je patrný už několik posledních let.

„Například v loňském roce si ministerstvo financí vytyčilo za cíl vybrat 65 miliard, ale realita byla 53,“ sdělil CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda.

Letos chce stát na tabákových daních vybrat 62 miliard korun. V prvním čtvrtletí získal 12 miliard, což bylo o 400 milionů více než před rokem. Jenže se předpokládá, že příjmy začnou klesat až zdražení plně naběhne.

„Zdražení může donutit zákazníky k nákupu cigaret v Polsku a paradoxně tím i přes zvýšení daně vybereme méně peněz,“ řekl ekonom Štěpán Křeček.

Někteří trafikanti nyní vyprodávají zásoby, takže je ještě možné sehnat cigarety za nižší ceny. Co se neprodá do konce měsíce, budou muset zlikvidovat celníci.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kovanda: Ať lidé zabouchají šéfům na dveře, zaslouží si vyšší mzdy. Poradil, o kolik si říct

Tagy: