Covid a válka jsou výmluvy, nařkla Šichtařová poradce premiéra. Ten ocenil ekonomický trend

Ekonomka Markéta Šichtařová a poradce premiéra Štěpán Křeček

360° (93)

Celkový dluh České republiky narůstá. V minulých letech jsme ale zažili pandemii, válku na Ukrajině, energetickou krizi a dalších výdajů jsme měli příliš mnoho, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonomický poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Ekonomka Markéta Šichtařová však jeho slova označila za výmluvy.

Nárůst celkového dluhu Česka Křečka trápí. Ve vysílání CNN Prima NEWS ale upozornil na řadu krizí, kterým musela země v posledních několika letech čelit.

ČTĚTE TAKÉ: Ať lidé zabouchají šéfům na dveře, zaslouží si vyšší mzdy. Ekonom poradil, o kolik si říct

„Zažili jsme pandemii, energetickou krizi, válku na Ukrajině, inflační epizodu, museli jsme provádět valorizace penzí, pomáhat lidem s vysokými cenami energií, zkrátka výdajů bylo velmi mnoho,“ uvedl poradce premiéra.

Všechny jím zmíněné problémy se podle něj projevily také v hospodaření České republiky. Důležité je však podle něj sledovat dlouhodobější ekonomické trendy. Ty podle Křečka ukazují, že rozpočtové schodky klesají.

Podle Šichtařové jsou jím zmíněné problémy jen výmluvami. „Vymlouváme se na Ukrajinu, na pandemii nebo na Putina, ale ve skutečnosti si za situaci v naší ekonomice můžeme sami,“ uvedla Šichtařová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zrušme dotace a průměrný důchod bude 50 tisíc. Vláda je na špatné cestě, míní Šichtařová

Tagy: