Policisté na hranicích se Slovenskem zahájili kontroly. Na úvod zastavili dodávku plnou Syřanů

Kontroly na slovenských hranicích.

Začaly hraniční kontroly

Krátce po zavedení kontrol na hranicích se Slovenskem v noci na středu moravskoslezští policisté zajistili u Jablunkova na Frýdeckomístecku v dodávce skupinu dvou desítek migrantů ze Sýrie. Převaděč z místa utekl. Řekla to mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková. Ve Zlínském kraji policisté zajistili 16 nelegálních syrských migrantů a zadrželi jednoho převaděče cizí státní příslušnosti. Také Slovensko od čtvrtka na deset dnů zavede kontroly, a to na hranici s Maďarskem.

Česká republika kvůli zvýšenému počtu migrantů od středy zavedla namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Zatím jsou v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Policisté se zaměřují na velké hraniční přechody, namátkové kontroly dělají také na menších přejezdech či ve vlacích přijíždějících do Česka ze Slovenska.

ČTĚTE DÁL: Německo jde do boje s převaděči na hranicích s Českem. Zesílené kontroly zhodnotil i Rakušan

Už krátce po půlnoci zadrželi policisté na hraničním přechodu Šance nedaleko Jablunkova dodávku s převáženými migranty. „Policisté chtěli vůz zastavit. Řidič ale zastavil ještě dříve, z auta vyskočil a utekl,“ uvedla mluvčí. Dodala, že v nákladovém prostoru pak policisté našli dvě desítky migrantů ze Sýrie. Mezi nimi byly i tři děti. „Po převaděči pátráme,“ uvedla Jiroušková.

Policisté v Moravskoslezském kraji v noci a ve středu zkontrolovali na hranici stovky automobilů. „Kontroly mi nevadí. Dělají svou práci. Navíc to bylo rychlé,“ řekl jeden ze zastavených řidičů. Hranice nejsou uzavřené, lidé je mohou překračovat i mimo hraniční přechody. Jen u sebe musí mít platné doklady. Čtyřem lidem mířícím do Česka proto policisté odepřeli vstup do země. „Neměli doklady,“ uvedla Jiroušková.

Policisté ale kontrolovali i cestující ve vlacích. Od středečního rána šlo o desítky spojů. V Návsí na Frýdeckomístecku dvoučlenná hlídka prochází všechny mezinárodní spoje přijíždějící ze Slovenska. Kromě nočního zadržení migrantů nedaleko Jablunkova ale na další běžence policisté nenarazili.

Na slovenské straně hranice se ale několik skupin migrantů pohybuje. Potvrdili to i slovenští policisté, kteří se ve středu brzy ráno zastavili u stanoviště svých českých kolegů. „Jsou asi deset kilometrů odtud. Na slovenské straně. Víme minimálně o jedné skupině. Táboří v lese, dělají si oheň. Jsou tam i děti,“ řekl jeden z policistů.

Dva běžence, kteří přicestovali ze Slovenska, dopadla policie ve středu dopoledne při kontrole mezinárodního vlakového spoje v Horní Lidči na Vsetínsku. „Protože nesplnili podmínky vstupu na území České republiky, bude jim odepřen,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Dalších 14 běženců zajistila policie odpoledne při kontrole dodávky v Žítkové na Uherskohradišťsku. Spolu s nimi zadržela i převaděče.

Zahájení dočasných kontrol na slovenských hranicích od půlnoci na středu oznámilo vedle Polska a Česka také Rakousko. Dosluhující slovenská vláda o svém postupu rozhodne ve středu.

Podobný krok udělali i Slováci

Slovensko od čtvrtka na deset dnů zavede kvůli nelegální migraci kontroly na hranicích s Maďarskem, rozhodla dnes vláda v Bratislavě. Podobný krok vůči Slovensku v úterý ohlásily Česká republika, Polsko a Rakousko.

Podle vládního materiálu budou kontroly vykonávány na těch úsecích 655 kilometrů dlouhé slovensko-maďarské hranice, kde existuje riziko nelegálního překračování hranic. Cílem je co nejméně omezit plynulost přeshraničního provozu.

Tagy: