Začátek roku je na silnicích tragičtější než loni. V úterý zemřelo pět lidí

V úterý zemřelo při dopravních nehodách v Česku pět lidí. První březnový den je tak druhým nejtragičtějším od začátku roku. Více životů, šest, vyhaslo na silnicích pouze v pátek 14. ledna. Vyplývá to z průběžných statistik na webu dopravní policie. Od začátku letošního roku do konce února zemřelo při nehodách v Česku 57 lidí, o dva více než loni.

Jeden člověk přišel v úterý o život při nehodě dvou osobních vozů na silnici 52 u Pasohlávek na Brněnsku. Další čtyři lidé utrpěli při havárii zranění. O život přišel v úterý také dvacetiletý řidič osobního auta, které nedaleko Prostějova narazilo do stromu. Auto náraz úplně zdemoloval, řidiči nebylo pomoci.

Tragické následky měla i večerní nehoda na Kroměřížsku. Řidička osobního auta vjela mezi obcemi Kotojedy a Trávník do protisměru, kde čelně narazila do traktoru. Žena utrpěla poranění, kterým na místě podlehla, uvedla policie.

Život mladého chodce si vyžádal střet s dodávkou v Ostravě. Neštěstí se stalo kolem půlnoci z úterý na středu mimo přechod pro chodce v ulici 28. října naproti kulturnímu domu. Jednu smrtelnou nehodu vyšetřují také policisté v Královéhradeckém kraji.

Od začátku letošního roku do konce ledna zemřelo při nehodách v Česku 57 lidí, z toho 31 v lednu a 26 v únoru, řekl v úterý ředitel dopravní policie Jiří Zlý. V meziročním srovnání zemřelo letos v lednu na českých silnicích o šest lidí více, zatímco v únoru o čtyři méně.

Za celý loňský rok zemřelo při dopravních nehodách v Česku 470 lidí, o deset více než v roce 2020. Byl to druhý nejnižší počet mrtvých od roku 1961, odkdy policie ucelené statistiky nehod sestavuje. Statistiku v posledních dvou letech však významně ovlivnila epidemie COVID-19, která snížila intenzitu dopravy. Nejtragičtějších dnů bylo loni šest, během každého z nich zemřelo na tuzemských silnicích pět lidí.

Tagy: