Záchranář o zásahu na fakultě: Nechali jsme tam kus sebe, cítili jsme hrůzu i hrdost

Záchranka u filozofické fakulty

Záchranáři ke střelbě na FF UK

Přesně před měsícem došlo k tragickému útoku na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. A není dne, kdy by si na tuto událost náměstek ředitele z pražské záchranné služby Zdeněk Křivánek nevzpomněl. Patřil totiž mezi záchranáře, kteří na místě zasahovali. Pro CNN Prima NEWS popsal, jaké pocity v něm dodnes tato událost zanechává i co ho na zásahu nejvíce překvapilo.

Zdeněk Křivánek sloužil 21. prosince na dosahové pohotovosti. Když přišla první zpráva o aktivním střelci, společně s kolegy se sešli ve středisku. „Když tam jdete, tak si pořád říkáte, že to není možné, že se to třeba vysvětlí. Když jsme tam ale vstoupili, tak jsme už tušili, že ten malér bude obrovský,“ zavzpomínal.

ČTĚTE TAKÉ: Smutek ve Sněmovně. Poslanec přednesl příběh oběti z filozofické fakulty, mnohé dojal

„Všechny ty linky tam zvonily, kolegyně tam mluvily přímo s těmi volajícími z místa, potvrzovali nám, že těch zraněných je hodně, že se za nimi stále ozývají výstřely, tehdy jsme si uvědomili rozsah té události,“ popsal.

S kolegy pak společně vyrazily na místo, kde začaly vykonávat úkony, které mají pro tyto situace natrénované. „Na strach nebo nějaké emoce není u takového zásahu prostor. Přepneme se do automatizovaného režimu a děláme to, na co jsme vycvičeni. Snažíme se udělat maximum pro to, abychom co nejvíce lidem pomohli a dali jim šanci na přežití,“ uvedl Křivánek.

I přesto, že mu pod rukou prošel každý jeden pacient, neodnáší si z toho dne vzpomínku na konkrétního člověka. „To, co mě tehdy překvapilo, byla statečnost těch lidí, kteří byli častokrát opravdu velmi vážně zranění,“ poznamenal a vysvětlil, že všichni trpělivě čekali, až na ně přijde řada, a na místě panoval až překvapivý klid.

Kritika, která na účet zasahujících složek občas zaznívá, mu prý nevadí v případě, že je konstruktivní. Naopak situaci i oni sami stále vyhodnocují a zjišťují, zda by se do budoucna mohli v něčem zlepšit. Křivánek si však stojí za tím, že každý, kdo na místě zasahoval, odvedl naprosté maximum: „Nebojím se říct, že jsme tam nechali kus sebe. Kromě té hrůzy, smutku, naštvanosti a nepochopení, že se něco takového mohlo stát, tam někde byla i hrdost. Musím říct, že jsem byl hrdý na všechny kolegy, že jsme to takhle zvládli.“

Celý rozhovor si můžete pustit v úvodu článku.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

Tagy:
rozhovor oběti zásah zdravotníci Praha Filozofická fakulta Univerzity Karlovy statečnost zranění střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Zdeněk Křivánek