Smutek ve Sněmovně: Poslanec přednesl příběh oběti z filozofické fakulty, mnohé dojal

Pieta za oběti střelce z filozofické fakulty

Sněmovna se letos poprvé sešla, jedná i o střelbě na filozofické fakultě

První letošní schůze Poslanecké sněmovny se zahalila do smutku. Zákonodárce čekalo zařazení bodu o prosincové střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Návrh vznesl poslanec hnutí ANO Jan Richter, který měl mezi zraněnými studenty i svou dceru. Kromě toho, že se dožadoval odpovědí na řadu otázek ohledně postupu policie, se s kolegy v dolní komoře podělil o tragický příběh bratra jedné z obětí. Rozuzlení nejednoho poslance dojalo. „Pro mě je to neuvěřitelně silné. Strašný respekt rodině,“ řekl ke konci. Následně poslanci jeho návrh podpořili i s hlasy koaličních zákonodárců.

Richter byl jedním z rodičů, kdo měl v osudný den na škole svou dceru. Ta skončila se zraněními v nemocnici. Podle svých slov se mu nedostávalo jasných informací, kde se jeho dítě zrovna nachází a v jakém je stavu. Rovněž volal po přezkoumání policejního postupu, aby se odhalily případné chyby a neopakovaly se v budoucnu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hlášení podezřelých nákupů zbraní nic neřeší. Vrahovi bohatě stačí dvě pistole, tvrdí expert

„Ani jednou jsem ale neosočil zastupující policisty, že dělali něco špatně. Nedovolil bych si to, nejsem expert a neznám postupy. Ale chtěl jsem vědět, proč to proběhlo tak, jak proběhlo. Nebyl jsem na pietě jako politik, který hřímal do médií, že jsem tam měl dceru. Byl jsem rodič, který čekal na informace,“ nechal se slyšet v dolní komoře. Ve svém projevu podotkl, že by ho „hanba fackovala“, kdyby se na pietě fotil jako jiní politici.

Nakonec ho pátrání po dítěti zavedlo do jedné z pražských nemocnic, kde už byla dcera v péči lékařů, podle kterých stačilo, „aby chyběly dvě, tři minuty, a nebylo by pak už co“. „V tu chvíli vás polévá horko. Říkali, že mi nechtěli lhát. Téměř vykrvácela. Pro dokreslení – měří 163 centimetrů a váží 48 kilogramů, je to prostě tintítko,“ popsal Richter traumatický den.

Také dodal, že se setkal s pražským policejním ředitelem Petrem Matějčkem, který mu postup policie vysvětloval. „Pokud kdokoli z postižených má pocit jako já, je připraven každému individuálně vysvětlit celý ten postup i způsoby zacházení s informacemi a komunikaci,“ uvedl Richter.

Tragický příběh s dojemným koncem

Následně před zákonodárci převyprávěl příběh bratra jedné z obětí z filozofické fakulty. Ten se mu ozval, aby si vyměnili informace o tom, co prožili v den tragické události. „Se svolením rodiny, samozřejmě. Volali jsme si předevčírem, nebudu ho jmenovat. Není z Prahy, v ten den sháněl kontakty, volal na krizovou linku, nikdo mu nic neřekl. Sám z mediálních výstupů zjistil, kam se pacienti odvážejí, tak si udělal seznam nemocnic a obvolával je,“ začal poslanec hnutí ANO.

Nakonec muž zjistil, že má svého bratra v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nejprve mu nechtěl personál sdělit podrobnější informace, pod tlakem a za podpory vlastních důkazů, že je opravdu příbuzným zraněného, mu nakonec dovolili přijet. „Jeho bratr byl jeden z těch prvních, který byl střelen do hlavy. Našli člověka, který by se už do života nikdy nevrátil,“ přiblížil smutné rozuzlení.

To ovšem nebyl nejsilnější moment příběhu. V momentě, kdy se rodina bavila s lékaři ohledně odpojení od přístrojů, jakmile bylo jasné, že už nejde muže zachránit, ptala se také na další možnosti. „Říkala, že jestli je zdravý, tak zkusme zachránit jiné pacienty. Pěti lidem darovali orgány tohoto člověka. Ten večer. Pro mě je to neuvěřitelně silný příběh. Strašný respekt rodině,“ dojal se ke konci.

„Je jasné, že takový zásah nemůže proběhnout bez chyb. Není to jednoduchá práce, složité rozhodování několikrát v okamžiku. Ale prosím, je potřeba sebereflexe. Je potřeba připravit zákony a legislativu, aby se tyto věci neopakovaly a zamezily. Proto bych rád zařadil tento bod na jednání schůze. Děkuji,“ řekl v závěru svého vystoupení. Poslanci pak zařazení bodu jednání schválili i za podpory koaličních zákonodárců.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jak policie pátrala po střelci? Dokument Filozofické fakulty Univerzity Karlovy odhaluje další detaily zásahu.

Tagy:
nemocnice policie Policie ČR rodina poslanec Poslanecká sněmovna ANO 2011 poslanecká sněmovna Ústřední vojenská nemocnice Praha Jan Richter Poslanecká sněmovna ČR Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Petr Matějček střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy