Sanitka k pacientce s infarktem nedojela. Řidiči v Praze ucpali záchranářskou uličku

Řidiči v koloně nepustili sanitku.

Řidiči v koloně nepustili sanitku

Výjezd záchranářům zkomplikovali řidiči na pražském okruhu. Zdravotníci spěchali k ženě, která nutně potřebovala pomoc. K pacientce ale vůbec nedojeli. Kvůli nehodě kamionu se na okruhu vytvořily dlouhé kolony a šoféři, kteří se zřejmě chtěli dostat z nekonečného čekání, použili záchranářskou uličku. Tu nakonec úplně zablokovali. Sanitka zůstala uvězněna v zácpě, za pacientkou musela vyrazit jiná ambulance.

Se zapnutou sirénou se záchranáři snažili prodrat kolonou na pražském okruhu. V tom jim ale bránili řidiči, kteří vjeli do záchranářské uličky. Zdravotníkům šlo o minuty. Spěchali k naléhavému případu. „Posádky vyjížděly k případu ženy, která pociťovala bolesti na hrudi a příznaky ukazovaly, že by se mohlo jednat o infarkt myokardu,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Homolová.

Bylo důležité se k pacientce dostat co nejrychleji a poskytnout jí neodkladnou péči. Řidič sanitky už tušil, že nemá šanci kolonu projet. „Asi třikrát jsem musel vystoupit, protože nebylo kam uhnout, a zkoušel navigovat řidiče tak, aby mi uhnuli a já mohl projet. Projížděli jsme dost dlouho. Tak dlouho, že nám u Jesenice museli výjezd zrušit, protože jsme tam prostě nedojeli,“ vylíčil řidič sanitky Radek Bouček. K pacientce musel dispečink poslat jinou posádku zdravotníků. Příjezd k akutnímu případu se tak prodloužil o několik minut.

„Polilo mě horko a byl jsem smutný ze situace, která tam nastala. Na videozáznamu vidíme, že tam po levé straně stojí kolona kamionů, po pravé straně stojí kamiony až ke krajnici, což by bylo správné, a mezitím vznikla, dalo by se říct, přímo luxusní záchranářská ulička. Jenže bohužel celá řada řidičů si to vysvětlila po svém a do záchranářské uličky vjela,“ rozhořčil se dopravní expert Roman Budský a situaci na silnici označil za ryzí bezohlednost a hrubý přestupek.

Chovejte se zodpovědně

Řidiči si zřejmě nelámali hlavu s tím, že za vjetí do záchranářské uličky hrozí pokuta do 2 000 korun. Ve správním řízení je to potom až 2 500 tisíc korun. Sousední státy jsou ale mnohem přísnější.

„Když se podíváme na Německo, tam hrozí pokuta do výše až 320 eur (přibližně 7 800 korun, pozn.red.), dva trestné body a jeden měsíc zákazu řízení. V Rakousku jsou ještě přísnější a takové vjetí může vyjít až na 2 100 eur, čili nějakých 55 tisíc korun,“ doplnil Budský.

Podle záchranářů jde o výjimečnou situaci a řidiči moc dobře vědí, co to záchranářská ulička je a kdy se má tvořit. „Nestává se to často, proto nás to tak překvapilo a vedení uvažuje, že video podstoupí Policii České republiky k dalšímu šetření,“ popsala mluvčí záchranářů Homolová. Záchranáři doufají, že už nebudou muset podobnou situaci na silnicích nikdy řešit, a prosí řidiče o zodpovědné chování za volantem.

Tagy: