Zácpy nejsou jen v Praze. Za špatnou koordinaci dopravy může hnutí ANO, míní Hřib

Pražský primátor Zdeněk Hřib.

K věci 1.10.2021

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se v pořadu K věci vyjádřil k dopravní situaci v hlavním městě. V posledních týdnech totiž vedení Prahy čelilo kritice kvůli většímu množství uzavírek, které znemožňují plynulou dopravu. „Silnice je nutné opravit bez ohledu na volby, mnoho oprav minulé magistráty oddalovaly,“ řekl Hřib ve vysílání CNN Prima NEWS.

Podle Zdeňka Hřiba mají na ne zrovna ideální dopravní situaci v Praze velký podíl také městské části metropole i ministerstvo dopravy.

„Městské části ví dopředu budoucí uzavírky na hlavních silnicích, a přesto někdy uzavřou i silnice, kterými se dá plánované uzavírce vyhnout. To magistrát neovlivní. Požádali jsme ministerstvo dopravy, aby se rozšířila síť komunikací, kterými se může zabývat magistrát, to nám nebylo umožněno. Hnutí ANO je důvodem, proč doprava v Praze nejde lépe koordinovat,“ řekl primátor.

Podle něj některá předchozí vedení Prahy mnoho oprav zbytečně oddalovala například kvůli blížícím se volbám. „V listopadu dojde k ukončení některých rekonstrukcí, které byly nutné vzhledem k tomu, jak jsme Prahu přebírali. Mnoho mostů tu bylo v hrozném stavu. Pokud chceme, aby auta vůbec mohla po městě jezdit, musíme silnice opravovat. Zácpy nejsou jen v Praze, počet aut stále přibývá. Opravy jsou koordinované, jak je to možné,“ tvrdil Hřib.

Vina Dostálové a Krnáčové?

Připomenul také pád Trojské lávky. Ta se zřítila v roce 2017, když Prahu vedla Adriana Krnáčová (dříve ANO). Podle Hřiba se doprava v Praze výrazně zlepší, až vláda dostaví určité úseky Pražského okruhu. „Pan premiér tvrdí, že Piráti nemají rádi lidi s auty, přitom dostavbu Pražského okruhu zablokovalo ministerstvo pro místní rozvoj (resort vede Klára Dostálová, za ANO  pozn. red.),“ zmínil Hřib.

Za špatnou dopravu v Praze na začátku září Hřiba zkritizoval mimo jiné vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) či prezident Miloš Zeman. Ten primátorovi dokonce napsal otevřený dopis, ve kterém ho vyzval „k okamžité nápravě dramatické situace v pražské dopravě a vyvození patřičných důsledků z pochybení, které v české komunální politice nemá obdoby“.

Podle prezidenta bylo hlavní město v důsledku „amatérského přístupu“ i „záměrného diletantství“ dopravně paralyzované.

Hřib na otevřený dopis reagoval na Twitteru. „Pan prezident za poslední roky o Pražany neprojevil žádný zájem. V rámci svých výjezdů za občany se Praze vyhýbal a ani nikdy nenavštívil ve své funkci magistrát. Výzvu k rezignaci tak vnímám jako pouhé zapojení pana prezidenta do předvolební kampaně a doufám, že si ji pan premiér Babiš i vykáže ve své kampani, která už dávno přesáhla hranice slušnosti i vkusu,“ pustil se do Zemana.

Hřib hlavu státu zkritizoval také za hájení zájmů jiných mocností namísto České republiky v kauze ruských agentů a výbuchu ve Vrběticích a neschopnost dodat národu sílu v době koronavirové krize. Dodal také, že i on by tak mohl „v duchu tohoto folklóru“ vyzvat prezidenta ke zvážení jeho rezignace. „Závěrem zvu pana prezidenta k návštěvě podhradí a setkání s Pražany, na které zatím nenašel ve svém programu čas,“ dodal primátor.

Tagy: