Žádejte o peníze, na které zatím nemáte nárok, radí OSVČ z filmové branže Zaorálek

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Foto:Milan Malíček / Právo / Profimedia

Živnostníci z filmové branže pracující jako produkční, kameramani nebo střihači zatím nedostali od státu během druhé vlny ani korunu. Nespadají totiž do žádného z podpůrných programů vlády. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) jim ale radí, ať si zažádají o bonus pro OSVČ, na který zatím nárok nemají, a on se bude snažit přesvědčit ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO), aby je do podpory zahrnula.

„Žádejte o kompenzační bonus a já se budu snažit přesvědčit finance, ať to vyplácejí i ve vaší branži, protože je tam málo práce. Zdůvodněte to tím, že zastavení kin dopadá i na výrobu filmů, a ty se proto netočí, takže jste zablokovaní,“ radí ministr kultury všem z filmové branže, kteří zatím na bonus nedosáhnou.

Často se tak ptají, co mají v těchto dnech dělat. Zatímco během první vlny většina z nich dosáhla alespoň na kompenzační bonus z ministerstva financí, teď na podzim se na ně nevztahuje. Vláda totiž změnila podmínky a peníze dá jen těm, kterým přímo uzavřela podniky nebo znemožnila nařízením pracovat. Tam ale filmaři nespadají.

Nárok nemají ani na program COVID-kultura, protože ten je určen pouze pro tzv. živou kulturu.

„Původně to vypadalo, že filmaři v programu budou, jednali jsme i s oběma ministerstvy a byli jsme tam zaneseni. Nakonec jsme z toho ale stejně jako na jaře vypadli. Jsme v šoku a nechápeme, proč se nás to netýká,“ řekla CNN Prima NEWS výkonná ředitelka Asociace producentů v audiovizi Magdaléna Králová.

Zda se živnostníci z filmového oboru do nějakého z programů opravdu dostanou, zatím ale není jasné.

Tagy: