Žádná červená linie. Náš program je důležitější než Babišovy kauzy, říká Maláčová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

K věci 5.10.2021

ČSSD se nebude bránit povolebnímu vyjednávání s hnutím ANO ani s jakoukoliv jinou stranou, pokud splní podmínky stanovené ze strany sociální demokracie, řekla v pořadu K věci ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Prosazování programu je podle ní důležitější než kauzy šéfa ANO a premiéra Andreje Babiše. Naznačila tím, že ani nejnovější případ související s Pandora Papers není z jejího pohledu překážkou pro možná jednání o budoucí vládě.

Za kauzou Pandora Papers stojí společná práce celkem 600 žurnalistů ze 150 různých médií po celém světě. Po analýze téměř 12 milionů dokumentací upozornili na státníky a celebrity, kteří stojí za podezřelými transakcemi a využíváním offshorových firem v daňových rájích.

Výjimkou není ani premiér Babiš, který si měl přes offshorové společnosti poslat téměř 400 milionů korun a posléze je využít na nákup nemovitostí na francouzské Riviéře.

Pro sociální demokraty ale nejnovější kauza předsedy vlády není tak žhavým tématem. „Naše stanovisko vyjádřil jasně předseda Jan Hamáček už v neděli. V tuto chvíli musí konat orgány činné v trestním řízení. Myslím, že se toho ujala Národní centrála proti organizovanému zločinu. Představitelé sociální demokracie ani voliče v podobných seznamech nenajdete, takže tím je jasné, co máme na mysli,“ řekla Maláčová k postoji ČSSD.

Neupřesnila, zda se připojí k výzvě opozičních uskupení, které po Babišovi žádají zveřejnění dokumentů souvisejících s kauzou, jako je například daňové přiznání. „Pokud se celé věci ujaly orgány činné v trestním řízení, politické strany nebo poslanci toho asi více nevyšetří. Nechme to na systému, který podle mého funguje,“ rozvedla svůj pohled ve vysílání.

Konkrétnější kritice svého koaličního partnera ve vládě se ale spíše vyhýbala. Místo toho zdůraznila, že sociální demokracie řeší reálné problémy lidí, podobné kauzy si mají vzít podle ní na starost relevantní orgány. „Myslím, že to je standardní situace, jak postupujeme. V právním státě je to tak správné. Ať se to řádně prošetří a ať každý doloží, co budou chtít policie nebo státní zástupci,“ pokračovala Maláčová v pořadu K věci.

Spolupráce s ANO po volbách? Pokud splní podmínky

Přitom sama Maláčová v roce 2019 pro Radiožurnál hovořila o tom, že pokud by Evropská komise v případě premiéra Babiše potvrdila střet zájmů, byla by to pro ni „červená linie“ a další setrvání ve vládě by už bylo pro ČSSD neudržitelné. Nyní se k takovému postoji příliš nehlásí.

„Máme čtyři dny do voleb, žádné červené linie, žádné nesnesitelné hranice. Výsledku se brzy dočkáme. Nechme všechny v klidu pracovat. Přála bych si, abychom spíše řešili bydlení, začíná to být obrovský problém i pro střední třídu. Na to se musíme všichni politicky zaměřit,“ reagovala na další dotaz, zda není trestně stíhaný premiér přece jen problém.

„Kauzy, se kterými je spojený, všechny známe. Musíme počkat na výsledek orgánů činných v trestním řízení a soudních procesů. To je prostě politická realita, pan premiér se k tomu několikrát vyjádřil,“ doplnila pražská lídryně do voleb za sociální demokraty.

V případě, že by se ČSSD dostala do Poslanecké sněmovny, má připraveno pět programových priorit, které podle Maláčové rovněž slouží jako podmínky pro vyjednávání o vládě. Na otázku, zda je pro ni prosazování programu důležitější než Babišovy četné kauzy a trestní stíhání, odpověděla, že ano.

„Je to důležitější, chceme řešit reálné problémy lidí, děláme to posledních osm let,“ sdělila na CNN Prima NEWS. Sama se dle svých slov nebrání povolebnímu jednání s ANO ani s jakoukoliv jinou politickou stranou, pokud přistoupí na požadavky sociálních demokratů. „Rozhodnou o tom voliči ve volbách, oni rozdávají karty. Budeme se bavit s každým, kdo splní naše podmínky,“ řekla Maláčová.

Zcela zásadní ale pro ni je, aby se do vlády nedostala ODS. „Nedokážu si představit, že ta budoucí vláda bude tupě škrtat, privatizovat zdravotnictví, nechá všechno zaplatit obyčejné pracující lidi, zvedat DPH a zavádět poplatky ve zdravotnictví. Uděláme vše pro to, aby se ODS do vlády nedostala,“ vyjmenovala ministryně body, se kterými by se nedokázala smířit.

Tagy: