Žádné fotografie policistů, hrozí i vězení. Návrh zákona budí ve Francii emoce

Francouzská policie

Fotografie policistů ve Francii

Za šíření záběrů obličeje policisty nebo četníka zveřejněných s úmyslem mu ublížit hrozí až rok vězení nebo pokuta. To je pasáž z navrhovaného bezpečnostního zákona, která budí ve Francii velký rozruch. Změnu požadují policisté, kteří čelí útokům a bojí se o život. Ovšem lidskoprávní organizace se naopak obávají policejního násilí, o němž v případě zákazu záběrů mohou v budoucnu chybět důkazy.

Mnozí mají v živé paměti útok na dva policisty, který se uskutečnil ve francouzském městě Magnanville. Před čtyřmi lety je zabil islamista u nich doma, před zraky tříletého chlapce jim podřezal krk. „Novináři i občané budou moci dále natáčet. Co ale nechceme, je volání pro vraždění,“ uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin.

„Policisté mají každý den strach o svou rodinu, o děti, kterým musí říkat, ať radši tají povolání rodičů,“ uvedla na Twitteru policistka Linda Kebab.

Je to jasná hrozba!

Podle článku 24 návrhu zákona nazvaného Globální bezpečnost je trestné šíření záběrů obličeje nebo jiného identifikačního prvku policisty nebo četníka, zveřejněné s úmyslem mu ublížit. Lidem hrozí jeden rok vězení nebo pokuta v přepočtu až milion korun. Dále je součástí návrhu i používání dronů městskou policií, v rámci bezpečnosti. „Víte, jak to skončí? Nakonec bude v téhle zemi sledován a natáčen každý, až na policisty,“ uvedl poslanec strany Nepoddajná Francie Jean-Luc Mélenchon.

Před parlamentem se shromáždily desítky protestujících s transparenty a střetly se s policií. „Tento zákon má jediný cíl – zastrašit. Všechny ty lidi, co jsou tady, kteří jsou zvyklí natáčet. Je to jasná hrozba!“ uvedl jeden z protestujících.

I francouzská ombudsmanka návrh kritizuje. „Je samozřejmě správné chránit policisty, na to však už právní prostředky máme. Součástí naší demokracie je ale také kontrola bezpečnostních složek, už jsme zažili přešlapy,“ uvedla pro France 3 francouzská ombudsmanka Claire Hédonová.

Tagy:
fotografie policie Francie Twitter zákon věznice politická strana bezpečnostní zákon Magnanville lidskoprávní organizace Gérald Darmanin Jean-Luc Mélenchon