Putinův hněv straší ruské velitele. Špatné zprávy mu vůbec nesdělují, uvedl zdroj z Kremlu

Ruský prezident Vladimir Putin v doprovodu svého ministra obrany Sergeje Šojgua.

Prigožin proti Putinovi

Ruský prezident Vladimir Putin zřejmě nedostává všechny informace o stavu svých vojsk na Ukrajině. Velitelé nesdělují hlavně zprávy, které považují za mimořádně špatné. Uvedl to telegramový účet VChK-OGPU na základě tajných zdrojů z Kremlu, ten pak citoval i magazín Newsweek. Podle spolupracovníka CNN Prima NEWS v Moskvě Jiřího Justa prezident dostával zkreslené zprávy možná již od začátku invaze.

Že Putinovi jeho okolí zatajuje špatné zprávy z fronty, napsal telegramový účet VChK-OGPU, citující tajný zdroj z Kremlu.

Profil přináší svědectví z jednání, kde se měl prezidenta jistý novinář ptát na dění na Ukrajině. „Naštvaně mu (Putin) řekl, že je pod vlivem ‚západní propagandy‘ a ‚zamlžoval‘, zatímco Putin měl říci, že má mnohem spolehlivější zdroje od svých lidí. Novinář byl pak vyřazen ze seznamu lidí, kteří mohou s politikem komunikovat,“ informuje autor profilu.

ČTĚTE TAKÉ: Putinovi jsme blíž a blíž. Chceme ho zabít, říká otevřeně zástupce šéfa ukrajinské rozvědky

Lidé z prezidentova kruhu se prý rozhodli přejít k ráznému řešení. „Prostě Putinovi přestali sdělovat špatné zprávy, protože je nechce slyšet,“ píše autor z telegramového profilu. Jeho slova následně převzal magazín Newsweek, stejně tak i další média, například britský deník The Daily Express.

Má Putin mylné informace od samého začátku?

Spolupracovník CNN Prima NEWS žijící v Moskvě Jiří Just řekl, že Putin skutečně nemusí dostávat všechny potřebné informace, na které by mohl adekvátně reagovat. „Všeobecně se ví, že Vladimir Putin dostává zprávy prostřednictvím červených desek, jak se v Rusku říká. Nepoužívá internet ani žádné jiné informační zdroje. To, co skutečně dostane na stůl, analyzuje a věří tomu,“ poznamenal novinář.

Just dále zmínil, že evidentně nepřesné či přímo lživé zprávy dostával již dříve. „Pokud se trochu vrátíme do minulosti a vzpomeneme 24. únor loňského roku, kdy se Rusko skutečně domnívalo, že jeho speciální vojenská operace na Ukrajině proběhne hladce, že obsadí klíčová místa a poprosí ukrajinské vojáky, aby zatkli ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a všechno bude v pořádku, je zřejmé, že skutečně dostává na stůl nepřesné a zvláštní informace, kulantně řečeno,“ popsal pro CNN Prima NEWS Just.

O tom, že Putin nemá přesné a čerstvé informace ohledně dění na Ukrajině, hovořili nedávno rovněž Američané v čele s prezidentem Joem Bidenem. Ten v březnu podle agentury Reuters pronesl, že se ruská hlava státu hlavního dění straní. „Působí izolovaně a jsou zde náznaky, že vyhodil většinu svých poradců nebo jim uložil domácí vězení,“ komentoval Biden.

Mluvčí Pentagonu John Kirby v březnu řekl, že pokud není Putin adekvátně informován, může to vést k velmi malé snaze ukončit konflikt prostřednictvím mírového jednání z jeho strany.

Tagy: