Žádné výmluvy a lehkovážnost. Členství v NATO stojí na odpovědném partnerství, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS) přiblížil, co pro Českou republiku znamenal vstup do NATO.

Premiér Fiala popsal, co Česku přinesl vstup do NATO

Den vstupu do Severoatlantické aliance (NATO) byl jedním z nejdůležitějších dnů českých moderních dějin. Na Pražském hradě v úvodu konference Naše bezpečnost není samozřejmost a v den 25. výročí to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Zdůraznil, že vstup do NATO z 12. března 1999 znamenal historický přelom pro naše bezpečí. Podotkl, že členství v NATO nesmí fungovat jako výmluva pro pasivitu, ale jedná se o odpovědné partnerství.

„Nynější česká vláda se soustředí na to, aby členství v NATO nefungovalo jako výmluva pro pasivitu a lehkovážnost, ale chápe ho jako odpovědné partnerství,“ podotkl Fiala a pokračoval: „Být součástí aliance nám poskytuje vůbec nejsilnější bezpečnostní záruky, ale také jedinečnou možnost koordinovat naše kroky se spojenci a znásobit tak dopad našich vlastních aktivit a iniciativ.“

ČTĚTE TAKÉ: Velký útok Rusů se blíží. Ukrajinci mají problémy a hrozí jim kritický scénář, varuje analýza

Česká republika musí podle premiéra mít „aktivní, promyšlenou, sebevědomou a čitelnou bezpečnostní politiku, protože jen taková politika dokáže odradit agresory“. Za důležité úspěchy v obranné politice označil uzákonění závazku dávat dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) do obrany, uzavření obranné dohody s USA, přeorientování české energetiky směrem k nezávislosti na ruských zdrojích či vojenskou, ekonomickou a humanitární podporu Ukrajiny.

Konference potrvá na Hradě do úterního odpoledne, kdy na ní vystoupí bývalý americký prezident Bill Clinton či český prezident Petr Pavel. Mezi řečníky jsou vedle Fialy také ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti), ministryně obrany Jana Černochová (ODS) či bývalý generální tajemník NATO George Robertson.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zdechovský: Češi žijí v iluzi, armáda musí odstrašovat. Šedivý chce nový systém mobilizace

Česká republika se v roce 1999 stala členem NATO společně s Polskem a Maďarskem. Výročí v úterý připomene také průlet stíhaček nad Prahou.

Tagy: