Velký útok Rusů se blíží. Ukrajinci mají problémy a hrozí jim kritický scénář, varuje analýza

Před loňskou ukrajinskou protiofenzivou začali Rusové budovat obranný val – teď chce stejnou vojenskou hráz postavit Kyjev. Přichází totiž ruský protiútok. Tak čte situaci na frontě analýza listu The Wall Street Journal, podle které se ale stavba Ukrajincům nedaří tak, jak by si přáli.

Loňská ukrajinská protiofenziva ztroskotala na mnoha faktorech, jedním z nejvýraznějších problémů pro Kyjev byl ale ruský val. Zpožděný ukrajinský protiútok dal Moskvě čas vystavět obrannou linii plnou zákopů, min, střílen a bunkrů. Ani pomocí západní techniky se Ukrajinci v létě nedokázali přes tento val dostat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zpožděný ústup, zmizení tisícovky vojáků, špatná morálka. Analýza rozkrývá pád Avdijivky

S pádem Avdijivky se teď dynamika války otočila o 180 stupňů. Je to Ukrajina, kdo se musí zase intenzivně bránit. Armáda Kyjeva se teď snaží vybudovat podobný val, s jakým Rusové úspěšně udrželi frontu. Podle Wall Street Journal totiž přichází ruský protiútok.

„Moskva ví, že ukrajinské jednotky mají nedostatek čerstvých vojáků a munice. USA a Evropa nedokážou Kyjev rychle vyzbrojit. Ukrajinští představitelé a vojenští velitelé tvrdí, že současná ruská taktika sondážních útoků má za cíl využít iniciativy Moskvy na bojišti. A to před tím, než přijde pravděpodobná velká ruská ofenziva. Možná již na jaře tohoto roku,“ uvádí analýza.

Okupace Avdijivky ruskou armádu podle posledních zpráv nezastavila. Při expanzi směrem na západ zabrali útočníci podle CNN nejméně další tři vesnice. Právě na západ od Avdijivky má vést klíčový obranný koridor, který bude součástí ukrajinského valu.

Problémy se stavbou

Budování zákopů a dalších obranných prostředků na straně Ukrajiny mělo začít už v listopadu loňského roku. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podle agentury Unian apeloval na soukromé firmy a zahraniční spojence, aby s financováním projektu pomohli.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal informoval, že vláda vyčlenila na stavbu 31 miliard ukrajinských hřiven (19 miliard korun). Sami ukrajinští vojáci ale přiznávají, že v době, kdy se fronta sype, neprobíhá stavba dostatečně rychle. I když na některých úsecích fronty připomíná Ukrajina spíše než válečnou zónu staveniště plné lopat a bagrů.

„Nedostatečná obrana podél frontové linie by měla být pro Ukrajinu znepokojující. Situace by se pro ukrajinské síly mohla stát zcela kritickou,“ varoval vídeňský obranný analytik Franz-Stefan Gady.

Situaci komplikuje fakt, že vojáci určení k plnění bojových úkolů jsou nuceni kopat zákopy často pod palbou nepřítele, což budování valu zpomaluje.

Bitva o Avdijivku

Mezitím vyplouvají na povrch podrobnosti ohledně pádu ukrajinského města Avdijivka. Ukrajina zprvu tvrdila, že ústup se podařil a ztráty při něm byly jen minimální. Analýza listu The New York Times ale naznačuje úplný opak.

Ústup byl údajně plný chaosu a ukrajinské síly při něm utrpěly citelné ztráty. Vlastně nemělo jít ani tak o taktické stažení jako o čirý úprk, tvrdí to někteří západní představitelé a samotní ukrajinští vojáci. Kyjev měl ztratit při stažení až tisíc vojáků.

Ztráty Rusů ale zřejmě byly ještě mnohem vyšší.

Agentura Unian s odkazem na zdroje v NATO uvedla, že Rusko mohlo v bitvě ztratit asi 16 tisíc vojáků. Během únorové fáze u Avdijivky prý každý den zemřelo nebo se zranilo téměř tisíc ruských mužů.

VIDEO: Ukrajinci v první linii

Tagy: