Žádný lockdown v Česku není, trvají si na svém Prymula s Babišem

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO)

Vláda radikálně zpřísnila opatření

V Česku podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) a premiéra Andreje Babiše (ANO) žádný lockdown nenastal. Oba na tom trvají i poté, co vláda uzavřela téměř vše kromě obchodů s potravinami, lékáren nebo drogérií a až na výjimky uzavřela i maloobchod.

„Skutečně bych nehovořil o lockdownu. To znamená uzavření celé společnosti v tom smyslu, že se zásadně omezuje průmysl i obchod s výjimkou kritické infrastruktury. Nic jiného neexistuje. To se v těchto podmínkách nerealizuje,“ uvedl na dotaz CNN Prima NEWS Roman Prymula.

Argumentoval tím, že k podobným opatřením přistupují i ostatní evropské země a bez nich se vir zvládnout nepodaří. Lockdown by podle něj nastal tehdy, pokud by došlo i k zastavení výroby a průmyslu.

Babiš: Žádný lockdown není

„Myslím, že žádný lockdown není. Pokud bychom mluvili o Izraeli, tak mají jinou ekonomiku. My jsme apelovali víckrát na firmy, aby situaci řešily a jejich zaměstnanci byli na home office,“ podpořil Prymulu i premiér Babiš.

Šéf vlády se lidem za zavedený přísných opatření omluvil a přiznal, že vláda udělala chyby, což dříve odmítal.

„Omlouvám se, že jsem v minulosti tuto možnost vyloučil. Nedovedl jsem si představit, že se to může stát,“ řekl Babiš.

Zapojil se i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který doplnil, že až 50 procent restaurací zůstalo otevřených. I proto se podle něj o lockdown nejedná.

„Ze všech zavřených provozoven jich v tuto chvíli zůstává 50 procent otevřených a současně se to nedotýká průmyslu a stavebnictví,“ uvedl ministr Karel Havlíček.

Tagy: