Záběry bitky v Pardubicích: Nové video má zachycovat i útok nožem, policie zadržela tři opilé

Pochod účastníků protestu, ke kterému se sešly desítky lidí před hlavním nádražím v Pardubicích kvůli konfliktu z předchozího dne, při kterém byl zraněn mladý Rom (2. 7. 2023).

Pokračování potyčky v Pardubicích

Bitka v Pardubicích, po které policie v sobotu zadržela tři osoby, má další pokračování. Strážci zákona zjistili, že zadržení byli opilí, stále ale prověřují, co se na místě přesně stalo. Na sociálních sítích se pak objevilo krátké video, které má podle webu Romea zachycovat záběry z bitky a zřejmě i zmiňovaný útok nožem. Podle romské komunity útočil Ukrajinec, a proto se následně ve městě konala demonstrace. Začátkem týdne však na východě Čech probíhala jednání, na kterých se například i sami představitelé Romů z města vůči pochodu ostře vymezili.

Video natočené z projíždějícího auta má podle webu Romea zachycovat sobotní konflikt v Pardubicích. Zhruba 14 vteřin dlouhý záznam zachycuje skupinu lidí, která se pere u semaforu. Kde přesně potyčka začala a kdy konkrétně bylo video pořízeno, však zcela jasné není. V závěru videa je podle webu zřejmě vidět i moment, kdy se jeden z útočníků ohnal nožem. Podle Romey záběry zachycují potyčku mezi šesti Romy – kdy se všichni nezapojují – a dvěma Ukrajinci.

„Po incidentu byly zajištěny tři osoby a po provedení procesních úkonů byly propuštěny ze zajištění. U aktérů byly provedeny dechové zkoušky na alkohol, pokud mám správné informace, tak byly pozitivní,“ sdělil šéf krajské policie Ptáček. Národnost účastníků konfliktu však policie odmítla komentovat.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šéf RomanoNetu zuří: Blažek deklaruje svou bílou nadřazenost, další ubohost ministra

„Pracujeme s několika verzemi. Můžu vám garantovat, že vyšetřování bude objektivní a transparentní,“ doplnil. Po sobotním incidentu měl být Rom ošetřený dvěma stehy na tváři.

V pondělí dopoledne v Pardubicích jednali například vládní zmocněnkyně pro romské záležitosti Lucie Fuková, zástupce pardubické ukrajinské komunity Marian Kurylo, náměstek primátora Jakub Rychtecký a šéf krajské policie Ptáček. Sešli se, aby společně vyhodnotili situaci ve městě a ubezpečili všechny zúčastněné, že vyšetřování sobotní potyčky probíhá standardně a transparentně.

Zatímco Romové tvrdí, že Ukrajinci útočili nožem, objevují se také protichůdné zprávy o obrovské romské přesile, přičemž se zmíněná trojice údajných útočníků měla pouze bránit. Jejich zástupce v Pardubicích po pondělním jednání zdůraznil, že Ukrajinci pro Českou republiku nepředstavují žádnou hrozbu.

Představitelé průvodu neměli být z Pardubic

„To, co se stalo... i naši lidé z toho byli překvapení. Osobně si myslím, že demonstrace byla zbytečná. Nikdy k žádnému konfliktu nedošlo. Jsem v Pardubicích sedm let a za tu dobu od nějakého Ukrajince nevím o konfliktu s Romy,“ sdělil CNN Prima NEWS Kurylo. Druhá schůze, která reagovala na situaci v Pardubicích, se konala odpoledne.

Redakci CNN Prima NEWS zástupci Romů sdělili, že se cítí bezpečněji. Podle nich policie jedná tak, jak má, pochválili ji za včasný a rychlý zásah. „Takové konflikty tady byly na začátku 90. let, když byli skini a tak. Od tý doby vládl klid,“ uvedl předseda romské rady v Pardubicích Jiří Gašpor.

Věří, že vyšetřování bude transparentní a distancují se od toho, jak se zvrhla víkendová demonstrace v pochod a provolávání různých hesel. Čelní představitelé průvodu podle nich nejsou z Pardubic, měli přijet odjinud a nejsou tak kompetentní, aby jednali za místní pardubickou romskou komunitu. Stejně tak odmítli veškeré projevy romského extremismu.

„Romové jsou bohužel frustrovaní touto situací a podléhají třeba sociálním sítím, kde jsou šířeny dezinformace,“ dodala vládní zmocněnkyně pro romské záležitosti Lucie Fuková.

Tagy: