Šéf RomanoNetu zuří: Blažek deklaruje svou bílou nadřazenost, další ubohost ministra

Pavel Blažek (ODS)

V Pardubicích se shromáždily stovky Romů

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) deklaruje svou bílou privilegovanost a nadřazenost. Uvedl to ředitel organizace RomanoNet Michal Miko. Šéf české justice totiž kritizoval nedělní protest Romů v Pardubicích, který se podle něj konal v rozporu se shromažďovacím zákonem. V Pardubicích vzrostlo napětí po sobotní potyčce, v níž měli figurovat zástupci romské a ukrajinské menšiny.

„Viktimizace (proces, kdy se člověk stává obětí trestného činu, pozn. red.) pokojného pochodu ze strany ministra spravedlnosti je opět ukázkou nekompetentnosti. Už podruhé se vyjadřuje dost uboze a jen deklaruje svou bílou privilegovanost a nadřazenost,“ řekl pro web Romea.cz ředitel organizace RomanoNet Michal Miko, kterému se nelíbila Blažkova reakce na nedělní shromáždění Romů v Pardubicích.

„Shromáždění v Pardubicích je svoláno a koná se v rozporu se shromažďovacím zákonem. Účast a výzvy k účasti na něm jsou nelegální. Ústava a zákony musí platit pro každého – ‚většiny‘ i ‚menšiny‘. Jiný přístup může časem dospět k tomu, co sledujeme například ve Francii. Chtějí-li, jak tvrdí organizátoři, upozornit na něco vládu, měli by tak činit v souladu se zákonem,“ napsal Blažek o víkendu na Twitter.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fiala o vraždě Roma v Brně: Národnost je až druhotná. Musíme hlavně potrestat násilí

Nezisková organizace Romea se ve svém prohlášení do Blažka ostře pustila: „Trapné, opravdu trapné. Proč přiléváte olej do ohně? Vy jste se někdy zajímal o Romy? Je neuvěřitelné, co vždy vyplodíte.“ Blažek si nicméně stál za svým.

„Srovnejte si můj slovník s vyjádřením pana Mika a posuďte sami, kdo z nás používá rasovou terminologii. A v Pardubicích o žádné ‚legální spontánní shromáždění‘ nešlo. Účastníci byli ‚nespontánně‘ a organizovaně svoláváni z celé ČR,“ sdělil ministr spravedlnosti v neděli odpoledne na sociálních sítích. Za nešťastný označila výrok ministra i vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Zároveň však pro CNN Prima NEWS uvedla, že podobná shromáždění jako v Pardubicích situaci nepomáhají.

Na slova Blažka reagoval také ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Chtěl bych všechny vyzvat, ať jsou z jakékoliv komunity – ať je v zemi napaden kdokoliv, nechť se s důvěrou obrátí na Policii ČR. Není dobré za žádných okolností brát právo do vlastních rukou. V naší zemi platí pro všechny, stejně tak je zde policie pro všechny. I když shromáždění není přímo povoleno, tak se jedná maximálně o přestupek. K ničemu takovému, jako násilí à la Francie, nedošlo,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Protestní akce se uskutečnila před hlavním vlakovým nádražím v Pardubicích, kde se sešly stovky Romů. Ti se následně vydali na pochod městem, až dorazili do Anenské ulice, kde v sobotu došlo k dosud neobjasněné potyčce asi 20 lidí.

Jeden z účastníků konfliktu byl zraněn a skončil v nemocnici. Tři lidi policisté zadrželi. Podle zatím nepotvrzených zpráv byl zraněným Rom, kterého lékaři ošetřili, což si vyžádalo dva stehy na tváři. Policie národnost účastníků konfliktu odmítla komentovat. Zatímco Romové tvrdí, že Ukrajinci útočili nožem, objevují se také protichůdné zprávy o obrovské romské přesile, přičemž se Ukrajinci měli pouze bránit.

Rakušan varoval před zbytečnou eskalací konfliktu. Zároveň upozornil, že celou věc nestranně vyšetří policie. „Komu prospěje rozdmýchávání sporů mezi Ukrajinci a Romy? Nikomu kromě těch, kteří ani Romy, ani Ukrajince nemají v lásce. My ostatní se nenechme strhnout k ukvapeným činům a ukvapeným soudům. Policie řeší a bude řešit všechny incidenty bez ohledu na to, kdo je pachatelem a kdo obětí,“ doplnil.

Za poslední dobu jde již o druhý medializovaný případ, kdy v Česku zřejmě došlo ke sporu mezi ukrajinskou a romskou komunitou. Nedávno vzniklo napětí v Brně po incidentu, při němž poblíž Brněnské přehrady během festivalu ohňostrojů zemřel mladý Rom. Podle nepotvrzených informací byl útočníkem Ukrajinec. Policisté pouze uvádějí, že šlo o cizince. Podezřelý muž je ve vazbě.

Tagy: