Záhadně se přisypalo resortům ODS, říká Korecký k rozpočtu. Zmínil i SPD a xenofobní pudy

Komentátor MF DNES Miroslav Korecký

K VĚCI (253)

Návrh státního rozpočtu je nedomluvený a neprošel dostatečnou diskusí. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to uvedl komentátor MF Dnes Miroslav Korecký. Ve vysílání se vyjádřil také k volební kampani, kterou spustilo hnutí SPD.

Skutečnost, že bude návrh státního rozpočtu na příští rok problém, bylo podle Koreckého vidět hned po jeho zveřejnění. „Ještě dříve, než se stačili vybouřit opoziční politici, tak se vzbouřil šéf jedné z vládních stran Ivan Bartoš,“ popsal komentátor. Předsedovi Pirátů a ministrovi pro místní rozvoj se prý ale vůbec nediví.

ČTĚTE TAKÉ: Rozpočet jako od pejska a kočičky, míní Švihlíková. Vláda se zahnala do kouta a věší si oprátku

„Je to nastavené stejně jako v minulých letech. Rozpočet záhadně přisypal resortům zejména ODS, jako doprava nebo obrana,“ nechal se slyšet Korecký. Poměrně slušně na tom jsou podle něj i lidovecké resorty nebo TOP 09. „A kdo dramaticky neuspěl? Hnutí STAN a Piráti, což je ta druhá vládní koalice,“ doplnil komentátor. Dodal, že chápe, proč z jejich strany sílí pocit, že jsou ve vládě otloukánky.

Vzhledem k blížícím se krajským volbám okomentoval Korecký i kampaň SPD, která je podle mnohých politologů nevhodná. Plakáty, které hnutí na několik hodin instalovalo na pražském Václavském náměstí, zobrazují například pokuřující romské děti, známé „chirurgy z dovozu“ či volící zombie. Následně SPD přišla ještě s videem, v němž alegoricky škrtí premiéra.

Ukázka tvrdší tváře?

„Kampaň, která sází na strach a silné emoce, je součástí voleb od nepaměti. Vždy je ale důležitá míra,“ uvedl Korecký. Svou kampaní SPD podle něj cílí na dryáčnické a xenofobní pudy. „Asi jsou velmi nervózní z nástupu nových politických stran. Mám pocit, jako by se snažili ukázat tvrdší tvář,“ nechal se slyšet komentátor.

Na druhou stranu ale zmínil, že s antikampaní přišla i ODS. „Politika prostě není racionální, natož pravdivá disciplína,“ uvedl Korecký.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kampaň SPD je přepálená, míní politolog. Ohlasy máme absolutně pozitivní, tvrdí Okamura

Tagy: