Švihlíková: Rozpočet jako od pejska a kočičky. Vláda se zahnala do kouta a věší si oprátku

Ekonomka Ilona Švihlíková

K věci (247)

Jako od pejska a kočičky. Těmito slovy okomentovala návrh státního rozpočtu pro příští rok ekonomka Ilona Švihlíková. Vláda se svou ekonomickou politikou sama zahnala do kouta a nyní si věší oprátku, uvedla v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

Každý z koaličních partnerů vnesl podle Švihlíkové do rozpočtu své priority, ale celkově směřování vlády chybí jednotná linie. „Teď je to jako kočička a pejsek, když vařili dort. Hromada zajímavých dobrých věcí nedá dohromady dobrý dort,“ řekla ekonomka. Naprosto odlišné priority by prý nakonec mohly vést k tomu, že se ničeho nedosáhne.

ČTĚTE TAKÉ: Reformy školství? Nelze vyrvat strom z kořenů, zní z SPD. Bez omlazení zahyne, namítá Zajíčková

Kolem státního rozpočtu na příští rok aktuálně probíhají plamenné diskuse i mezi ministry. Stávající návrh se nelíbí šéfovi resortu pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Hrozí, že ho jeho strana nepodpoří kvůli nedostatečným výdajům na program podpory dostupného bydlení.

Spokojený s částkou není ani ministr školství Mikuláš Bek (STAN), který v minulosti dokonce nevyloučil rezignaci, pokud rozpočet nenaplní programové prohlášení vlády. V něm se totiž Fialův kabinet zavázal, že pro školství získá více peněz.

Členové vlády se shodnou na výdajích na obranu. Ministerstvo v čele s Janou Černochovou (ODS) by mělo příští rok hospodařit přibližně se 154 miliardami korun, což je zhruba o 3,2 miliardy více proti letošnímu schválenému rozpočtu.

To však Švihlíková zkritizovala. „Vláda plánuje větší investice, což je samozřejmě dobře. Nevím ale, kolik z toho jsou ‚úžasné‘ investice na obranu, protože ty nám nic pozitivního nepřinesou,“ uvedla v pořadu K věci. Česko však jako členský stát NATO musí platit dvě procenta HDP ze státního rozpočtu na obranu. Fialova vláda to splnila poprvé od roku 2005.

„Vláda udělala hned na začátku svého působení několik zásadních chyb,“ míní Švihlíková. Jednou z nich má být postavení ekonomické agendy na veřejných rozpočtech. „Sama sebe dostala do kouta a teď si věší oprátku,“ řekla ekonomka. „Měli osm let v opozici na to, aby něco vymysleli,“ zdůraznila.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Poslanci začali vyšetřovat loňskou střelbu na filozofické fakultě. Kdy sdělí výsledky?

Tagy: