Průzkum: ANO stále první a nárůst SPD. Do Sněmovny by proklouzli lidovci, KSČM i Přísaha

Andrej Babiš v obci Žižice

Předvolební průzkum Pheonix Research

Volby do Poslanecké sněmovny by vyhrálo hnutí ANO s 26,5 procenta hlasů. Vyplývá to ze zářijového průzkumu, který vypracovala agentura Phoenix Research. Na druhém místě by skončila ODS s necelými 15 procenty. Třetí příčka náleží Pirátům, kteří přesahují osm procent. Výrazně si polepšilo hnutí SPD, které poskočilo na čtvrté místo. Do dolní komory Parlamentu by se ještě dostali Starostové, lidovci, komunisté a Přísaha. Naopak pod pětiprocentní hranicí by skončila TOP 09.

Agentura Phoenix Research prováděla šetření od 1. do 8. září. Průzkumu se zúčastnilo 1 005 respondentů z celé České republiky.

  1. ANO 26,5 %
  2. ODS 14,8 %
  3. Piráti 8,3 %
  4. SPD 7 %
  5. STAN 6,6 %
  6. KDU-ČSL 5,4 %
  7. KSČM 5,1 %
  8. Přísaha 5,1 %
  9. TOP 09 4,2 %
  10. SOCDEM 1,4 %
  11. PRO 1 %

Na prvním místě se nadále a s výrazným náskokem drží hnutí ANO, ačkoli si meziměsíčně pohoršilo o půl procentního bodu. Druhá ODS si stabilně drží podporu kolem 14 procent. V září u největší vládní strany došlo k mírnému nárůstu. Stabilní voličskou podporu mají také Piráti (kolem osmi procent) i Starostové (přes šest procent).

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Boj o Senát v Benešově. Co nabízí Hraba, Hašek či Válková a jak vnímají podporu Ukrajiny?

Výrazný nárůst zaznamenalo SPD, za měsíc téměř o dvě procenta. Opoziční hnutí v posledních týdnech odstartovalo poměrně tvrdou billboardovou kampaň, o níž se často mluví ve veřejném prostoru. Možná i to je důvod, proč by SPD podle Phoenix Research v září obdrželo rovných sedm procent.

Spokojeni mohou být také představitelé Přísahy. Toto hnutí překvapilo již v červnových evropských volbách, kdy ve spojení s Motoristy získalo přes 10 procent. Nyní se Přísaha přehoupla přes pět procent i v případě sněmovních voleb, stejný průběh panuje u komunistů.

V souvislosti s koalicí Spolu se stále častěji mluví o velké ODS a dvou trpaslících – KDU-ČSL a TOP 09. Lidovci však za září zaznamenali zvýšení podpory, přičemž s výsledkem 5,4 procenta by v klidu prošli do Sněmovny, i kdyby kandidovali samostatně. TOP 09 je na tom o poznání hůře, se 4,2 procenta by zůstala za branami dolní komory.

Historický propad zažívá sociální demokracie, dříve mocná vládní strana v průzkumech klesá téměř na dno. Oproti srpnovým třem procentům má nyní 1,4 procenta.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Hádka Nerudové s Konečnou. Komunisté řešili migraci tak, že stříleli lidi na hranicích

Tagy: