Kampaň SPD je přepálená, míní politolog. Ohlasy máme absolutně pozitivní, tvrdí Okamura

Kampaň SPD budí rozruch.

Kampaň SPD budí rozruch

Obří plakáty na Václavském náměstí nebo video s přiškrceným premiérem. I tak vypadá kampaň SPD před krajskými volbami. Podle hnutí jde o legraci a nadsázku, ovšem vládní politici mluví o nechutnosti. Kampaň je přes čáru i podle politologů.

Promrzlé dítě, volící zombie i kouřící děti. Takové plakáty s logem hnutí SPD ve čtvrtek zaplnily jedno z nejznámějších míst v Praze. Plakáty na Václavském náměstí oficiálně visely jako součást natáčení předvolebního klipu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bartoš vrtí psem a žije v bludu, shodli se Haas a Králíček. Kritizovali ho i kvůli rozpočtu

Vydržely jenom pár hodin – i během těch ale stihly vzbudit velké emoce, a to hlavně u koaličních politiků. Mimo jiné i proto, že zábor místa hnutí nahlásilo jako umístění nutné techniky a parkování. A to je podle nich podvod. „Když nemáš na volební fotce zadavatele/zpracovatele, jsi mrtvá bábovka a umřeš v pekle. Když tam máš rasistický obrázek s kudlou a odpornou lež, máš celej Václavák,“ napsala na sociální síti X místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

„Metro je na Můstku už skoro 50 let, ale takhle hluboko se tam ještě nekleslo,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

„Protože se nám to povedlo a upozornili jsme na ty zvěrstva, co tady provádí Fialova vládní pětikoalice, tak samozřejmě vládní politici kvičí. Stačí se podívat na moje sociální sítě. Ohlasy máme absolutně pozitivní,“ řekl Okamura..

Kvůli svým plakátům přitom SPD čelí několika trestním oznámením, které policie v současnosti prověřuje. „SPD se pokouší získat zpátky část svých zklamaných voličů. Už nesoutěží jenom s Andrejem Babišem, ale zejména s koalicí Stačilo, s Kateřinou Konečnou,“ řekl politolog Jan Kubáček.

U plakátů přitom útočná kampaň hnutí nekončí. Před pár dny se na sociálních sítích objevilo i video, ve kterém SPD alegoricky škrtí premiéra. „Když jsme se dostali na dno, tak se zespoda ozvalo klepání. To video je opravdu nechutné,“ sdělil politický marketér Jakub Horák. Podle Kubáčka je kampaň přepálená. „Jsem přesvědčen, že část voličů odradí, protože nechtějí jít cestou násilí a agrese. Je to opravdu velmi nebezpečná hra s ohněm, zvláště v této nelehké sociální i ekonomické době,“ dodal politolog.

„Honza Espéda a Petr Drahota je komiks. A Fialova vládní pětikoalice se nikam jinam než do směšného komiksu nehodí,“ řekl Okamura.

Politologové také upozorňují, že se většina témat nadcházejících voleb ani netýká. Krajská zastupitelstva nemají totiž například na migraci nebo ekonomickou situaci žádný vliv.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Síkela dostane v komisi jeden z klíčových postů. Von der Leyenová mu zřejmě svěří energetiku

Tagy: