Zahájili Ukrajinci protiofenzivu? Kyjev útočí, ale mlčí. Moskva může odvádět pozornost

Ukrajinští vojáci jsou kvůli protiofenzivě v pohotovosti.

Začala ukrajinská protiofenziva, nebo se vyčkává?

Svět s napětím očekává ukrajinskou protiofenzivu namířenou na ruské pozice a zdá se, že přichází. V posledních hodinách se Ukrajinci dali do pohybu a přešli do útoku na mnoha místech fronty. Kyjev však ještě nepotvrdil, že s operací začíná. Oproti tomu z Moskvy zní, že akce skutečně započala. Může se tím však snažit pouze odvrátit pozornost od vlastních problémů, například od střetů v Belgorodské oblasti. Debaty o možné protiofenzivě navíc aktuálně narušil výbuch Kachovské přehrady.

V posledních hodinách před explozí přehrady se na frontě pohnuly ledy. Ukrajinci začali tlačit ruské síly u Bachmutu a obecně sílí poblíž Doněcku, který již po léta ovládá Rusko prostřednictvím tamních proruských separatistů. Tlak u Bachmutu ostatně potvrzuje nejen ukrajinský velitel Oleksandr Syrskij, ale také šéf ruské žoldnéřské organizace Vagnerova skupina Jevgenij Prigožin. Jeho muži zde donedávna bojovali, ale město opustili a předali jej ruské armádě.

Úder měl být údajně veden poblíž vesnice Nova Vesilivka. Rusové hovořili o vysokých ukrajinských ztrátách nad 200 mužů, ale Kyjev je nijak nekomentoval. „Záběry Rusů vypadají spíše jako útok mechanizované roty než osmi praporů, o kterých ruské ministerstvo obrany mluví,“ komentoval záběry z bojů vedoucí zahraniční redakce CNN Prima NEWS Matyáš Zrno.

ČTĚTE TAKÉ: Prigožinova „třešnička“. Zveřejnil video zbitého ruského důstojníka, měl střílet na vagnerovce

Ukrajinci mimo jiné začali naplno využívat také například rakety Storm Shadow, které poměrně nedávno dostali od Velké Británie, respektive pak od Francouzů klony těchto střel. Jednotky Kyjeva navíc často pálí na strategicky důležitá místa Rusů, která se nachází hluboko na jimi ovládaném území. Došlo dokonce i na palbu na sklad pohonných hmot v Rostovu na Donu, tedy městě přímo v Rusku.

Ačkoliv Kyjev zatím nepotvrdil, že jeho protiofenziva již začala, Moskva tvrdí, že ano. Na druhou stranu je však nutné tyto zprávy brát s rezervou, jak ve vysílání CNN Prima NEWS poznamenal politolog Jan Šír. „Mají za cíl (vyjádření Rusů) ukrajinské plány a ofenzivu zdiskreditovat a podkopat jejich morálku,“ komentoval odborník.

Proč odvracet pozornost?

Jedním z důvodů, proč se Moskva může snažit burcovat před ukrajinskou protiofenzivou, jsou aktuální nájezdy partyzánských jednotek v ruském pohraničí. Jedná se o ozbrojence například z Legie Svoboda Rusku, což jsou Rusové, kteří bojují po boku Ukrajinců proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Po měsíce pomáhali Ukrajincům v jejich domovině, nyní proti svým krajanům bojují ve své zemi.

Aktuálně podnikají údery na Belgorodskou oblast, která se nachází hned za hranicemi s Ukrajinou. „Nemá to velký strategický význam, ale psychologicky to působí na ruskou veřejnost,“ vysvětloval kroky ruských partyzánů Zrno s tím, že obsadili několik obcí v regionu. Naposledy podle portálu Ukrainska Pravda zničili ruské tanky v Belgorodské oblasti pomocí dronů.

Moskva tvrdí, že Ukrajinci v neděli zahájili ofenzivní operaci hned na pěti úsecích fronty. Všechny byly podle Rusů neúspěšné. Slova Moskvy však nelze nezávisle potvrdit. O rozsáhlé akci, kterou by měl Kyjev uskutečnit, se nezmiňuje ani americký Institut pro studium války (ISW), který denně přináší čerstvé zprávy o postupech na bojišti.

Mezitím v útocích pokračovaly i invazní jednotky. Ty se podle ukrajinského generálního štábu pokoušely postupovat u Bachmutu a Marjinky. Ukrajinci pro změnu hlásili, že zde byli neúspěšní Rusové.

Výbuch Kachovské přehrady uškodí Rusům, říká expert

Veškeré zprávy o možné protiofenzivě však v úterý ráno utnuly informace o explozi na hrázi Kachovské přehrady. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z jejího zničení. Faktem zůstává, že se z protržené přehrady uvolnila obrovská masa vody, která zaplavila oblast na jih od přehrady. Mimo jiné například město Cherson, jež Ukrajinci před časem osvobodili z ruských rukou.

Energetická společnost Ukrhydroenergo informovala, že k výbuchu došlo ve strojovně vodní elektrárny. Agentura Reuters s odkazem na proruské činitele uvedla, že Záporožské jaderné elektrárně, která vodu v přehradě využívá k ochlazení reaktorů, kritické nebezpečí údajně nehrozí.

Ukrajinský vojenský pozorovatel Oleksandr Kovalenko má za to, že ačkoliv voda zaplavila města jako Cherson či Nova Kachovka, primárně uškodí ruské armádě. „Zvýšení vodní hladiny se dotkne především levého břehu, který mají pod kontrolou Rusové,“ komentoval to pro ukrajinskou agenturu Unian.

Tagy:
válka Vladimir Putin Moskva Rusko Kyjev Doněck Vagnerova skupina Matyáš Zrno Ozbrojené síly Ruské federace ruská invaze na Ukrajinu Jevgenij Prigožin Storm Shadow