Bez ODS budete mít nula europoslanců. Zahradil se obul do Pekarové, ta ostře reagovala

Jan Zahradil

360° 2.8.2023

Přestože europoslanec Jan Zahradil (ODS) oznámil, že již nebude mandát v europarlamentu obhajovat, rozhodně se nestáhl do ústraní. Aktuálně se pustil do předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, která v pořadu 360° CNN Prima NEWS pronesla, že by si přála spolupracovat v rámci Spolu i pro evropské volby. Podle Zahradila by TOP 09 bez ODS nezískala ani jeden mandát.

Pekarová ve vysílání CNN Prima NEWS zopakovala, jaké jsou podle ní výhody vzájemné spolupráce. „Ukázali bychom tak jednotu naší koalice. Už v místních volbách jsme prokázali, že jsme schopní překonávat rozdíly. Před krajskými a senátními volbami by bylo záhodno posílit značku Spolu,“ uvedla Pekarová v pořadu 360°.

ČTĚTE TAKÉ: Pekarová: Horké léto mám hlavně ve Sněmovně nad balíčkem. Snad se dostanu i na kolo

Podle Zahradila za tím jsou však jiné důvody. „Jistěže chce v koalici – jinak je budoucí počet europoslanců TOP 09 nula. Jen nevím, proč by měla ODS znovu pomoci k mandátu třeba Luďku Niedermayerovi,“ napsal Zahradil na Twitter.

To si však nenechali členové TOP 09 líbit. Například starosta Židlochovic Jan Vitula upozornil, že zmíněný Niedermayer získal víc preferenčních hlasů než Zahradil. „No tak si připomeňme realitu: Vy 51 381, Luděk Niedermayer 67 430 hlasů. Takže dostal o 30 % hlasů více než Vy. Blbý, co?“ napsal.

Zahradil to jako argument nebral. „Vy budete asi odborník. Co takhle se kouknout na procentní zisky jednotlivých kandidujících subjektů? Ty totiž rozhodují o počtu mandátů. Tohle jsou preferenční hlasy,“ uvedl.

Spor o euro

Pekarová se v pořadu nechala slyšet, že by si přála přijmout euro. „Strádáme na vysoké inflaci, která nám požírá úspory. V eurozóně je v průměru inflace mnohem nižší. Slováci, kteří euro přijali, za ním jednoznačně stojí,“ řekla předsedkyně Sněmovny.

Ani to nenechal Zahradil bez komentáře. „Pokud jde o přijetí eura, jen bych podotkl, že ‚až se o tom budeme bavit příště, vy už u toho, paní předsedkyně, nebudete‘,“ parafrázoval slavnou reklamu.

Pekarovou však Zahradilova slova ani příliš netrápí. „Slovy podporovatele čínských bolševiků se nezabývám, a tudíž si o nich nic nemyslím. Červenou kontrolkou by pro mě bylo, kdyby TOP 09 nebo mě osobně lidé typu pana Zahradila chválili,“ uvedla předsedkyně TOP 09 pro CNN Prima NEWS.

Představitelé koalice Spolu aktuálně jednají o tom, zda do evropských voleb půjdou společně, nebo se jejich cesty protentokrát rozdělí. Jedno je ale jisté. Zahradil po dvaceti letech v europarlamentu svůj mandát obhajovat nebude.

Tagy: