Zahradil otevřeně o koalici ODS s Babišovým hnutím: Neříkejme, že ANO jsou populisté

Europoslanec Jan Zahradil (ODS)

K VĚCI 31.8.2023

ODS by měla změnit rétoriku a u některých témat hledat společnou řeč s největší opoziční stranou – hnutím ANO. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl europoslanec a v minulosti dlouholetý člen nejužšího vedení občanských demokratů Jan Zahradil. Se svou vizí se teď chystá objíždět místní stranické buňky.

Pokud má být ODS nadále státotvornou stranou, které leží na srdci budoucnost státu, ekonomická prosperita a bezpečnost, nemůže se vůči důležitým politickým subjektům totálně vymezovat, myslí si Zahradil.

„Konkrétně mám na mysli hnutí ANO. To dneska reprezentuje podle průzkumů nějakých třicet procent občanů. Nemůžeme říkat jako zodpovědná strana, že jsou to nějací populisté, se kterými se vůbec nikdy nebudeme bavit,“ řekl v pořadu K věci Zahradil. „Bylo by dobré zmírnit rétoriku a pokusit se na některých tématech, jako je důchodová reforma, najít společný koncensus s opozicí,“ upřesnil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Maříková žene Zdechovského k psychiatrovi. Europoslanec přirovnal Okamuru k neonacistům

Europoslanec nedávno opustil nejvyšší vedení ODS a oznámil, že se příští rok už nebude ucházet o post v Bruselu a ve Štrasburku s tím, že se chce věnovat domácí politice.

Zahradil zdůraznil, že v tomto volebním období má jeho stranický šéf, premiér Petr Fiala, jasný mandát od kongresu ODS pokračovat v rámci koalice SPOLU. S kritikou spojenectví s TOP 09 a lidovci se nicméně netají.

Europoslanec patří k zakládajícím členům ODS, v minulosti byl mj. jejím prvním místopředsedou. Vždy měl poměrně blízko k Václavu Klausovi. Nyní se chystá objíždět místní, oblastní a regionální stranická sdružení a vést s kolegy diskusi mj. i o možných koaličních partnerech po příštích sněmovních volbách v roce 2025.

Jak dlouho vydrží koalice SPOLU?

„Bylo by dobré začít s upřednostňováním značky ODS na úkor koaličního uskupení SPOLU. Nevíme, jak dlouho bude trvat, nevíme, jestli přežije příští parlamentní volby, zatímco ODS, jak pevně doufám, je přežije,“ poznamenal Zahradil.

Dobrou příležitostí podle něj budou volby do Evropského parlamentu. „Máme jasně definovanou pozici. Vždycky jsme byli strana, která byla kritická vůči některým aspektům evropské integrace, na druhou stranu jsme prosazovali členství v Evropské unii. Toho bychom se měli držet, a právě proto se domnívám, že by bylo velmi účelné, aby ODS kandidovala do evropských voleb samostatně,“ popsal europoslanec.

ODS zatím v otázce kandidátky do Evropského parlamentu nemá jasno. Právě mimo jiné Fiala preferuje pokračování koalice SPOLU.

Čeká nás horký politický podzim. Na co se máme připravit? Rozhovor s politologem Janem Kubáčkem:

Tagy: