Maříková žene Zdechovského k psychiatrovi. Europoslanec přirovnal Okamuru k neonacistům

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) a poslankyně SPD Karla Maříková

360° 21.8.2023

Vaše myšlenkové pochody jsou zvláštní a myslím, že jsou důkazem, že Evropský parlament víc než kdy jindy potřebuje psychiatra. V pořadu 360° na CNN Prima NEWS to poslankyně Karla Maříková (SPD) vzkázala europoslanci Tomáši Zdechovskému (KDU-ČSL). Ten zmínil například sedm milionů korun, které „záhadně přistály na účtu Maříkové“. V souvislosti se znásilněním 15leté dívky v Plzni prohlásil na účet předsedy SPD Tomia Okamury, že „vzal nejhnusnější pudy a na ně působil takovým způsobem, jak to dělají pouze neonacisté nebo bezcharakterní lidé“.

Zdechovský v pořadu vzpomínal na dobu, kdy ho expremiér Andrej Babiš (ANO) „veřejně na tiskové konferenci nálepkoval“ a označil za vlastizrádce. „Poté mi přišlo deset tisíc výhrůžek od lidí SPD a hnutí ANO. Má rodina měla policejní ochranu, děti do školky chodily s policisty. Také bych mohl ihned natřít paní Maříkovou, že si plete strany pětikoalice. Vůbec tomu nerozumí. Mohl bych zmínit sedm milionů, které jí záhadně přistály na účtu a které nedokázala vysvětlit. Ale debata má být o tom, zda máme zveřejňovat národnost pachatele trestného činu,“ připomněl téma, na něž se zpočátku moderátor ptal v souvislosti s případem znásilnění v Plzni, než se sklouzlo k vzájemnému obviňování koaličních a opozičních politiků.

Slovo si následně vzala Maříková. „Může Zdechovský prokázat, že útoky byly od členů SPD? Je to vážné obvinění,“ zdůraznila. Následně se začala obhajovat. „Co se týká mých sedmi milionů –⁠ na sociálních sítích jste se zamýšlel, že tyto peníze pocházejí z trestné činnosti, drog nebo prostituce. Bylo vysvětleno, že to je můj plat za šest let ze Sněmovny. Budete se muset zeptat předsedkyně Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), která posílá výplaty poslancům, jestli pocházejí z trestné činnosti, drog nebo prostituce,“ vzkázala. Následně europoslanci vrátila úder.

ČTĚTE TAKÉ: Paktování s Nejedlým? Poslední kapka. Milion chvilek požaduje odvolání Blažka, svolal akci

„Vaše myšlenkové pochody jsou opravdu zvláštní. Myslím, že to je důkaz toho, že v Evropském parlamentu (EP) opravdu potřebujete psychiatra víc než kdy jindy. A proto doufám, že poslanec David, který je renomovaným psychiatrem, svůj mandát obhájí a bude zvolen,“ doplnila s odkazem na blížící se volby do EP.

Kdo páchá kolektivní vinu?

Následně poslankyně hodnotila, zda by měla být zveřejněna národnost pachatele trestného činu s odkazem na znásilnění a pokus o vraždu 15leté dívky v Plzni cizincem. Právě tohle téma velmi silně rezonuje mezi jejím předsedou Okamurou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). „Každopádně měla, národnost není totožnost. Občané si zaslouží vědět, pokud někdo spáchá trestný čin – zvlášť takto brutální – jaké je útočník národnosti,“ vzkázala.

Kriticky reagovala na Rakušanova slova, že kolektivní vinu nelze uplatňovat na Ukrajince, ale na celé Rusko jako stát ano. „Ten, kdo tady páchá kolektivní vinu, je vaše pětikoalice. Kdo sem nepustil ruské sportovce? Vaše pětikoalice. Kdo sem nepustil ruskou zpěvačku? Zástupce vaší pětikoalice. Dokážu si představit, kdyby tento trestný čin spáchal Rus, co by následovalo – byla by tady kolektivní vina a poukazovalo se na to, jací Rusové jsou,“ vzkázala europoslanci.

Podle Zdechovského ale Maříková pouze „opět ukázala svou neznalost“. „Kdyby šla navštívit české věznice, najde v nich spoustu ruských občanů. Zdůrazňuje tady někdo, že Rusové páchají trestnou činnost na území České republiky?“ ptal se. S odkazem na debatu v nedělní Partii, ve které Okamura prohlásil, že „hájí oběť a slušné české občany proti nárůstu ukrajinské kriminality“, si následně vzal na paškál šéfa SPD. „To, co převedl, je účelové. Vzal nejhnusnější pudy a na ty působil takovým způsobem, kterým působí pouze neonacisté nebo lidé, který jsou absolutně bezcharakterní,“ prohlásil.

Tagy: