Starý příspěvek Nerudové podráždil Zahradila i kvůli pravopisu. Europoslankyně mu vmetla Čínu

Bývalý poslanec Evropského parlamentu Jan Zahradil (ODS) se pustil do současné zástupkyně Česka v Bruselu Danuše Nerudové (STAN). Nelíbil se mu čtyři roky starý příspěvek na sociální síti X (tehdy Twitter), v němž současná europoslankyně udělala několik pravopisných chyb. Ta Zahradilovi úder vrátila. Podle ní nemá někdejší první místopředseda ODS nic lepšího na práci než vytvářet manipulace a narážela také na jeho vazby na Čínu.

Před čtyřmi lety se Danuše Nerudová pustila do výměny názorů na daňovou reformu s Janem Skopečkem z ODS. Jeho stranický kolega Zahradil nyní vytáhl její tehdejší odpověď ze sociální sítě s graficky vyznačenými nedostatky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Minimální mzda se příští rok zvýší, uvedl Jurečka. Prozradil částku i to, koho se změna týká

„Drobné pravopisné chyby pomiňme,“ začal svůj příspěvek Zahradil, přičemž screenshot naznačoval šest kiksů, které Nerudová udělala.

„Ale minimálně příštích 5 let paní Nerudová nebude 'vracet' nic, neboť její daně nebudou příjmem českého státního rozpočtu. Plat poslance EP je totiž daněn v Bruselu. Z textu není úplně zřejmé, zda to vůbec tuší,“ pokračoval Zahradil v kritice a narážel na neznalost aktuální české europoslankyně.

Nerudová kontrovala o zhruba dvě hodiny později. „Chápu, že čínská data se píší jinak a popletlo se vám to,“ napsala Danuše Nerudová v narážce na stáří příspěvku. Ještě si přisadila, když naznačila, že člen ODS nemá během slunečného víkendu nic lepšího na práci než útočit na jiné politiky.

„Mrzí mne, že nemáte možnost trávit víkend jinak, než vytvářením takových manipulací. Inu, každý dělá to, na co má. Hezký víkend,“ odpověděla.

„Zase tam máte chybu. Ale už jenom jednu, lepšíte se. Tak snad příště,“ nenechal se odbýt Zahradil. V další reakci už neúspěšná prezidentská kandidátka jen poznamenala, že se Zahradil v reálném životě chová jinak. „Ta anonymita sítí vám zjevně dodává kuráž,“ uvedla Nerudová. „Děkuji. Já jsem v zásadě milý člověk,“ ukončil debatu dlouholetý člen ODS.

Zahradil si v minulosti nechal od Číny zaplatit občerstvení na setkání skupiny „Přátelství mezi Evropskou unií a Čínou“, která nikterak nesouvisela s oficiální diplomacií mezi EU a komunistickou velmocí. Že peníze přijal, přiznal až rok po akci. Jeho vazby na Čínu pak Evropský parlament dokonce interně prošetřoval. Zahradil veškerá obvinění z přehnané blízkosti k Pekingu vždy odmítal.

Původní příspěvek s pravopisnými chybami napsala Nerudová v srpnu 2020. V té době byla rektorkou Mendelovy univerzity a členkou občanské iniciativy KoroNERV-20, jejímž úkolem bylo předkládání návrhů a nápadů na rychlé překonání dopadů pandemie koronaviru. V politice tou dobou nepůsobila.

VIDEO: Evropský parlament v kostce: Jak funguje a jak ovlivňují rozhodování v Bruselu Češi?

Tagy: