Zahrajte si na veverku, vašemu mozku to prospěje

Protože máme právě po sklizni vlašských ořechů a je dobré je nejlépe do dvou měsíců spotřebovat, máme pro vás recept na velmi jednoduchý a rychlý ořechový koláč. Ozdobíte ho ještě polevou podle své chuti a vaše tělo si bude libovat. Dávkou oříšků totiž prospějete i mozku, vlasům, pokožce a vůbec celému tělu.

Na ořechový koláč budete potřebovat:

  • 1 hrnek namletých nebo nasekaných vlašských ořechů
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 2 vejce
  • ½ hrnku oleje
  • ½ hrnku mléka
  • 1 kypřicí prášek do pečiva

Vejce dejte do mísy, přidejte cukr a utřete je. Pak přidejte mléko a olej a promíchejte. Nakonec přisypte ořechy, mouku a kypřicí prášek do pečiva. Smíchejte v hladké těsto.

Vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a dejte péct do trouby asi na půl hodiny při 180 °C. Zkuste špejlí, jestli je hotový.

Koláč vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout. Pak polijte oblíbenou polevou nebo rozpuštěnou čokoládou. Koláči dejte chvíli, aby vychladnul a poleva ztuhla.

Pak už jen nakrájejte, ozdobte ořechy a vychutnejte si tu báječnou chuť.

Vychutnávejte si ořechy – prospějí zdraví

Vlašské ořechy, stejně jako ostatní ořechy, jsou pro zdraví velmi prospěšné. Vlašáky jsou dokonce v top desítce potravin obsahujících nejvíce antioxidantů. Najdete v nich také omega 3 mastné kyseliny, bílkoviny, vitaminy A, B a E, mnoho minerálů – hořčík, fosfor, vápník, draslík, železo, zinek. Jejich zařazení do jídelníčku je dobré pro správný vývoj mozku. Fungují proti ateroskleróze a vzniku kardiovaskulárních chorob. Působí pozitivně na kvalitu vlasů, nehtů a pokožky. Po hrsti oříšků budete mít lepší náladu. Přispívá k lepšímu metabolismu. Podporuje růst i vývoj organismu, trávení i nejrůznější syntetické procesy v těle.

Tip:

V top 10 najdete i pekanové a lískové ořechy. Můžete je zkusit jako alternativu.

Zdroje: Vychytávky Ládi Hrušky; www.ochutnejteorech.cz; www.vimcojim.cz

Tagy: