Zájem o kroužky je stále velký. Rodiče však často hledají levnější alternativy

I přes rostoucí životní náklady je zájem o kroužky stále velký. Asi největší o sportovní aktivity.

Kroužky pro děti zdražují

Na mnoha místech po celé zemi se tento víkend konaly nábory dětí do nejrůznějších klubů a kroužků. I přes rostoucí životní náklady je zájem stále velký. Asi největší o sportovní aktivity, uvedla televize CNN Prima NEWS ve svém vysílání.

Nákupní centra jsou místa, která o víkendu navštěvuje nejvíc lidí, a proto se v Olomouci rozhodli uspořádat nábor nových talentů v jednom z nich. „Na tomto veletrhu se organizace představují, ale děti si mohou vyzkoušet jednotlivé aktivity,“ uvedl organizátor Veletrhu kroužků Olomouc Pavel Kratochvíl.

„My hledáme kroužek juda, přišli jsme cíleně,“ uvedla maminka budoucího judisty. A o judo mají zájem i dcery další návštěvnice akce: „Spíš nás zajímá sport, takže nějaká atletika a možná judo a tancování,“ sdělila CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Šikana od rodičů vyústila v tragédii. Mladá učitelka si vzala život, zanechala mrazivý vzkaz

Velký zájem zaznamenali také organizátoři podobné akce v Liberci.  Díky tomu, že zájmové kroužky většinou vedou nadšenci zapálení pro věc, drží se ceny i po velkém zdražování relativně nízko.

„Snažíme se vyjít rodičům vstříc. Pro začátečníky to vychází zhruba na 2,5 tisíce za půl roku. Naším cílem je, aby se děti naučily lásku k pohybu a aby měly rády sport,“ zmínil trenér závodní skupiny Judo do škol Václav Kolář.

Draze nevychází ani kanoistika, která podle trenéra Jana Obermana nemá vysoké počáteční náklady: „Tak my jsme relativně levný sport. To znamená, aby měl nějaký trenky a tričko a vybavení od nás pro základní úroveň dostane,“ uvedl.

Naopak rodiče si musí připravit dost peněz u sportů, které vyžadují speciální vybavení: „Přihlašovali jsme dceru na sjezdové lyžování. Zrovna lyže jsou hodně specifický, není to levný sport,“ uvedl návštěvník liberecké burzy kroužků.

Právě vysoká cena u některých aktivit vede k tomu, že rodiče hledají jiné alternativy, například místo hokeje děti přihlašují na florbal: „Je pravda, že právě z hokeje k nám chodí strašně moc dětí, že je na ně hokej moc drahý,“ potvrdil trenér FBS Olomouc David Tichý.

Některé kluby nabízí rodičům i úhradu členského poplatku pomocí splátek. Nábory dětí do kroužků pokračují až do konce září.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Největší výdaje čekají rodiče u prvňáčků. Částka za výbavu může přesáhnout až sedm tisíc korun

Tagy:
děti zájem ekonomika vysoké ceny zájmové kroužky sportovní aktivity Veletrh kroužků