Stoprocentní pokles tržeb, minimální pomoc od státu. V Praze protestovali dopravci

Provozovatelé zájezdové dopravy protestovali v Letňanech

Zhruba provozovatelů zájezdové dopravy protestovalo na parkovišti u výstaviště v pražských Letňanech. Chtěli tak upozornit na svoji situaci. Propad jejich tržeb je podle nich až sto procentní. Pomoc státu je prý naprosto nedostatečná. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) ale nesouhlasí.

Dopravcům se nelíbí postup vlády, která podle iniciativy Za autobusy jejich obor přehlíží. „Ztráty jednotlivých dopravců činí letos 80 až 100 procent tržeb,“ řekl novinářům předseda iniciativy Jiří Vlasák. Zakázky nyní klesly dopravcům téměř na nulu, obnovení provozu většina z nich očekává až v polovině příštího roku. Stát na podzim rozdělil mezi dopravce miliardu korun, podle firem to však kvůli pokračující krizi na záchranu oboru nestačí. Bez další pomoci podle nich může zájezdová doprava zkolabovat.

Dopravci na dnešní akci zvali i ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO), podle iniciativy však účast odmítl a s dopravci bude jednat v lednu. Téměř miliardové kompenzace, které stát v listopadu rozdělil mezi zájezdové dopravce v programu COVID Bus, by měly podle pátečního vyjádření ministerstva dopravy autobusovým firmám pomoci přizpůsobit se situaci až do konce prvního čtvrtletí příštího roku.

Peníze dorazily, ale nestačí

Ministerstvo v programu dostalo 1 054 žádostí o kompenzaci. Většina žadatelů uspěla a peníze by již měla mít na svých účtech, řekl Havlíček. Ministerstvo rozdělilo přes 932 milionů korun pro 3 486 vozidel. Zamítnuto bylo 27 žádostí, které podle úřadu nesplňovaly podmínky pro dotace.

Peníze však podle iniciativy stačily podnikatelům jen na zaplacení dluhů za leasing z jara. Autobusy ovšem stojí stále. „Většinu zájezdových autobusů přitom provozují malí živnostníci, kteří nemají úspory na další půlrok bez příjmů. Z aktuální situace přitom jasně vidíme, že naši klienti si neobjednávají jízdy na jaro, přitom už touto dobou běžně plánují minimálně jarní prázdniny, dodal Vlasák. Podle něj bez další státní pomoci může celý obor zkolabovat. Krize v Česku zasáhla až 2 000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9 000 autobusů.

Celá akce měla vyvrcholit protestní jízdou z Letňan k Letišti Václava Havla. Po domluvě s policií, ale organizátoři od jízdy upustili, protože kolona dvou set autobusů by mohla způsobit kolaps dopravy.

Tagy: