„Totální nesmysl“. Zákaz kouření na balkonech rozdělil Zlín, opatření prý zvažují i jiná města

Zlínský magistrát zakázal kouření na balkonech a lodžiích městských bytů.

Kontroverze vyvolal ve Zlíně zákaz směřující na kouření na balkónech

Zákaz kouření na balkonech a lodžiích městských bytů ve Zlíně vyvolal mezi tamějšími obyvateli kontroverze. Zatímco někteří nové nařízení magistrátu kvitují, podle jiných jde o nesmysl. Město zákazem reagovalo na stížnosti některých místních, které obtěžuje zápach cigaret od sousedů kuřáků. Porušení tohoto zákazu prý může vést dokonce k neprodloužení nájemní smlouvy ze strany města.

Káva a cigareta na balkóně – to jsou chvilky, kterými si kuřáci zpříjemňují zejména teplé letní dny. Jejich sousedi nekuřáci je ale prožívají naopak. „Jak k tomu přijdou ti slušní nájemníci? Mají zdravotní problémy, astma, alergie. Vyperete prádlo, pověsíte ho na balkon a můžete ho znovu házet do pračky,“ popsala jedna z nájemnic zlínského městského bytu pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: V Uherském Brodě se z mostu zřítilo auto. Zraněného řidiče museli vyprostit hasiči

Kuřáci se tak na balkonech a lodžiích musí obejít bez cigarety. Kontroverzní nařízení vyvolává u nájemníků rozporuplné reakce. „Totální nesmysl. To vymyslel nějaký blb,“ podotkl jeden z nich pro CNN Prima NEWS. „Nevím, proč to najednou někomu vadí,“ zaznělo od další nájemnice. „Já myslím, že je to v podstatě dobrá věc,“ přidala jiná.

Nové nařízení ve Zlíně bude ale podle právníků těžko vymahatelné. „Jestliže uvádí, že neprodlouží nájemní smlouvu, je otázka, jak by rozhodoval soud,“ zmínil advokát Josef Kapušňák pro CNN Prima NEWS.

„Za současné právní úpravy může pronajímatel zakázat kouření ve společných prostorách domu, to zákon umožňuje,“ uvedl mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka s tím, že za společné prostory lze považovat právě i balkón nebo lodžii.

Podobný případ řešili i v pražských Horních Počernicích. Nařízení však nepřišlo od města, ale pouze z jednoho bytového družstva. Zákaz balkonových cigaret proto podle odborníků prakticky nešlo vymáhat.

Město Zlín si za zákazem stojí. A získalo prý podporu i od lidí z jiných měst. „Chtějí, aby se to opatření zavedlo i jinde. Na druhou stranu rozumíme, že jiná města nechtějí ten krok zavést,“ sdělil radní pro oblast bydlení Jiří Robenek (Piráti).

„V Plzni jsme žádnou takovou stížnost neřešili, proto ani nezakazujeme našim nájemcům kouření na balkónech městských bytů,“ řekl CNN Prima NEWS Jan Souček, vedoucí bytového odboru magistrátu města Plzně. Někteří obyvatelé by však podobné nařízení přivítali. „Je to úžasné, přivítala bych to. Mám velmi špatnou zkušenost – dvě sousedky a obě kouří, takže celý den zavřené okna. V tomhle počasí je to katastrofa,“ uvedla oslovená Plzeňačka.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Milion v igelitkách: Starší pacientka přišla do nemocnice s hotovostí, své bohatství neodhadla

Tagy: