Zákaz lovu kachen na spadnutí. Australští lovci propadli v testu z myslivosti

Vláda australského státu Victoria v současné době rozhoduje o tom, zda letos povolí odstřel kachen. Proti odsouhlasení lovu však tentokrát nestojí jen ochránci zvířat – podle průzkumu vládní lovecké agentury totiž drtivá většina lovců nedokáže rozeznat druhy, které je povoleno lovit, od těch, které jsou chráněné.

Agentura pro myslivost státu Victoria zveřejnila v prosinci loňského roku zprávu o průzkumu, který provedla mezi více než pěti tisíci zdejších lovců. Průzkum se týkal povědomí o pravidlech a zákonných podmínkách lovu. Právě lovci kachen vyšli z průzkumu nejhůře. Pouhý jeden z pěti byl schopný správně identifikovat různé ptačí druhy. Tři pětiny dotazovaných nedokázaly zodpovědět otázky týkající se minimalizace utrpení zvířat při střelbě. Na všechny otázky ohledně welfaru zvířat, identifikace vodních ptáků a bezpečnosti při lovu nedokázala odpovědět ani čtyři procenta lovců.

Nová zjištění tak dávají za pravdu ochráncům zvířat, kteří volají po absolutním zákazu lovu kachen. Ten již platí v několika dalších australských státech. „Veřejnosti i vládě státu Victoria to jasně ukazuje, že lovci kachen nejsou schopni ani toho nejzákladnějšího, o čemž ale tvrdí, že je jejich úkolem,“ prohlásil poslanec za Animal Justice Party (Stranu za spravedlnost pro zvířata) Andy Meddick.

Ani loňská lovecká sezóna se neobešla bez obtíží. Kvůli suchu a požárům, které způsobily pokles počtů ptáků, i kvůli pandemii koronaviru byla značně zkrácena. Celkem bylo loni zastřeleno na šedesát tisíc kachen, což je zhruba čtvrtina zabitých z roku 2019. Agentura pro myslivost se v minulosti potýkala s obviněními, že se nedostatečně zabývá vyšetřováním porušení zákonem stanovených pravidel lovu. S ohledem na nová zjištění uvedla, že pokud bude letos lov povolen, lovci získají oprávnění k lovu jen v případě, že dosáhnou minimální hranice 85 procent v testu identifikace vodních ptáků.

Tagy: