Zákon roku míří do Sněmovny. Podle experta je rozpočet vycucaný z prstu, koalice jej hájí

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Zákon roku míří do Sněmovny

Zákon roku míří do Poslanecké sněmovny. Zákonodárci ve středu začnou řešit návrh rozpočtu na rok 2025. Jeho plánovaný schodek má proti letošnímu navýšenému schodku klesnout o 41 miliard, tedy celkově bude činit 241 miliard korun. Opozice ho bude chtít kabinetu vrátit k přepracování. Podle ní vláda Petra Fialy (ODS) málo šetří a špatně vybírá daně. Rozpočet kritizují také někteří ekonomové. Obzvláště přísný k němu byl ve vysílání CNN Prima NEWS ekonom Vladimír Pikora, podle něhož je vycucaný z prstu.

V politice je to každoročně zákon číslo jedna. Návrh rozpočtu na příští rok míří poslancům na stůl. „Zvyšujeme výdaje, mandatorní výdaje na obranu nebo na platy, například učitelů,“ popsal zákon ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

ČTĚTE TAKÉ: Piráti nepodpoří rozpočet. Je to Potěmkinova vesnice, tvrdí a žádají jeho přepracování

„Rozpočet podle našeho názoru plní konsolidační funkci,“ uvedl poslanec Josef Bernard ze Starostů a nezávislých. Vláda podle návrhu očekává schodek 241 miliard. Počítá se i s 10 miliardami na další pomoc po povodních. „Opět je schodek samozřejmě nižší. Trend snižujícího se schodku tedy pokračuje,“ doplnil šéf státní kasy.

Podle opozice ale schodek klesá málo. SPD tvrdí, že návrh rozpočtu na rok 2025 neodpovídá realitě, a proto ho nepodpoří. „Fialova vláda rekordně zadlužuje naši zemi, aniž by šetřila na zbytných výdajích,“ míní předseda SPD Tomio Okamura. Podle poslance hnutí Jana Hrnčíře to vypadá, jako by současný kabinet nepočítal s tím, že bude po volbách příští rok opět vládnout.

Podobně mluví i bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Návrh chce vládě vrátit k přepracování. „Opět se nám to tady opakuje – chytáme kočku za ocas. Opět vidíme účetní triky a podvody pana ministra Stanjury,“ sdělila Schillerová.

Výhrady mají také Piráti, kteří odešli do opozice. „Rozpočet neodpovídá slibům, že budeme podporovat vzdělání. Neodpovídá slibům, že bude proškrtávat dotační politiku. Snažíme se vést vládu, aby plnila sliby, které jsme měli v programu,“ řekl pro CNN Prima NEWS předseda pirátského poslaneckého klubu Michálek.

Výtky mají i ekonomové

Návrh rozpočtu kritizovala před časem i Národní rozpočtová rada. V rozpočtu jsou podle ní díry za 40 miliard. S kritikou se přidávají i další ekonomové. „Rozpočet je absolutně na hraně a vychází z velmi optimistického předpokladu růstu ekonomiky,“ řekla v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonomka Markéta Šichtařová. Také podle Jany Matesové je příjmová strana nadhodnocená.

Pozitivně však vidí nárůst investic, se kterými návrh počítá. „Sice někdy v roce 2014 byly ve srovnatelných cenách vyšší, ale potom hned spadly na dlouhodobé minimum a postupně se zvedaly. Tak teď se zvedají dál,“ doplnila v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

Rozpočet ve vysílání CNN Prima NEWS zkritizoval také ekonom Vladimír Pikora. Je podle něj „vycucaný z prstu“ a jeho autora, tedy ministra Stanjuru, označil za amatéra. „Babišova vláda hospodařila strašně, ale nakonec se pravděpodobně ukáže, že ta současná bude hospodařit ještě hůř,“ řekl Pikora.

Kabinet se kritice brání. Rozpočet je prý proinvestiční a vychází z prognóz České národní banky. V úvodním kole projednávání Sněmovna schvaluje příjmy, výdaje a schodek rozpočtu. Úpravy koalice nevylučuje. „Jako koalice se sejdeme po ukončení druhého čtení, možná ještě před druhým čtením, abychom identifikovali pozměňující návrhy, které získají podporu vládní koalice,“ popsal Stanjura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Senioři přišli o tisíce, řekl Juchelka. Je to hnus, strašíte důchodce, křičel na něj Skopeček

Tagy:
politika Alena Schillerová opozice rozpočet ODS Petr Fiala CNN Prima NEWS Josef Bernard Tomio Okamura Jana Matesová koalice Jakub Michálek Zbyněk Stanjura vláda Svoboda a přímá demokracie Jan Hrnčíř Poslanecká sněmovna ČR Markéta Šichtařová vládní politika