Piráti nepodpoří rozpočet. Je to Potěmkinova vesnice, tvrdí a žádají jeho přepracování

Piráti, kteří nedávno opustili vládu, už cupují takzvaný „zákon roku“. Na úterní tiskové konferenci označili rozpočet za Potěmkinovu vesnici a řekli, že šéf státní kasy Zbyněk Stanjura (ODS) by měl návrh přepracovat. Podle Pirátů v rozpočtu chybí 50 miliard korun.

„Budeme navrhovat vrátit zákon k přepracování. Jde o Potěmkinovu vesnici, která se tváří jako konsolidační rozpočet. Obsahuje ale zásadní číselné nedostatky a chyby jak na příjmové, tak výdajové stránce. Podhodnocené dotace na obnovitelné zdroje, nadnesené peníze z emisních povolenek. Úhrnně jde o částku 50 miliard korun, která to zkresluje,“ prohlásil ve Sněmovně bývalý pirátský senátor Lukáš Wagenknecht, který se chce na listopadovém sjezdu Pirátů ucházet o post šéfa strany.

ČTĚTE TAKÉ: Jurečka stopnul miliardový projekt na dětské skupiny náhle den po volbách. Obce jsou v šoku

Rozpočet podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka nereflektuje to, k čemu se vláda zavázala v programovém prohlášení, když byli ještě Piráti součástí koalice. „Rozpočet neodpovídá slibům, že budeme podporovat vzdělání. Neodpovídá slibům, že bude proškrtávat dotační politiku. Snažíme se vést vládu, aby plnila sliby, které jsme měli v programu,“ řekl Michálek.

Piráti podle něj budou navrhovat, aby kabinet našel peníze na dětské skupiny. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) totiž sliboval obcím na dětské skupiny až sedm miliard korun. Den po volbách, ještě v neděli 22. září, z ničeho nic dotační projekt stopl. Důvod? Peníze prý došly.

„Chceme, aby vláda splnila svůj slib ohledně peněz pro dětské skupiny. Chceme, aby tam byly peníze na léčbu lidí se závislostí,“ zdůraznil Michálek. Piráti také chtějí, aby se valorizoval rodičovský příspěvek a to stejným tempem, jakým rostou důchody.

Nejsou to naschvály, tvrdí Wagenknecht

Piráti zároveň odmítli, že by dělali vládě naschvály za to, že premiér Petr Fiala (ODS) vyhodil z vlády tehdejšího ministra pro místní rozvoj a končícího pirátského šéfa Ivana Bartoše. „Není to tak, že by Piráti dělali naschvály,“ prohlásil Wagenknecht. Stanjura podle něj rozpočet tvořil netransparentně. Když rozpočet schvalovala vláda, Piráti se zdrželi, ale zároveň nehlasovali vyloženě proti.

Pro kabinet každopádně krok Pirátů nebude žádným problémem. Vláda má ve Sněmovně většinu i bez čtyř pirátských poslanců.

Poslanci mají na programu první čtení návrhu státního rozpočtu na příští rok ve středu. Plánovaný schodek má proti letošnímu navýšenému schodku klesnout o 41 miliardy na 241 miliard korun. V prvním čtení budou poslanci schvalovat základní parametry, tedy příjmy, výdaje, schodek a způsob jeho vypořádání. Poté už je měnit nemůžou. Rozpočet není možné zamítnout, je možné ho pouze vrátit vládě k přepracování.

Není to poprvé, kdy se Piráti při hlasování postaví proti vládě. Nepodpoří ani novelu, která zvyšuje televizní poplatky. I když Piráti jsou pro to, aby média veřejné služby měla víc peněz, vadí jim, že by poplatky měly platit všechny domácnosti, které mají přístup k internetu. Televizní poplatky by měli poslanci řešit tento týden.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hrad změnil dohodu, peníze pro Pavlovou chtěl zvlášť, říká Jurečka. Trapné, má jasno Schillerová

Tagy:
peníze Marian Jurečka politika rozpočet ODS Česká pirátská strana Jakub Michálek Zbyněk Stanjura vláda Lukáš Wagenknecht Poslanecká sněmovna ČR