Šokující stav propuštěného Ukrajince: Chybí mu kus kosti, zákrok provedli rezavými kleštěmi

Ukrajinský obránce Mychajl Djanov před a po ruském zajetí.

Výměna zajatců mezi Ruskem a Ukrajinou

Ve čtvrtek bylo z ruského zajetí propuštěno 215 obránců Ukrajiny. Vojáci, kteří bránili Mariupol, se do vlasti vrátili výměnou za 55 ruských zajatců. Rodiny jsou v slzách, které nesymbolizují pouze štěstí. Při pohledu na své milované jsou v šoku. Nejvíce pozornosti se dostalo Michajlovi Djanovovi, který se po třech měsících v ruském zajetí změnil k nepoznání. Okupanti obránce Ukrajiny mnohdy mučili.

Ukrajina a Rusko provedly nečekanou výměnu zajatců, která je považovaná za největší od začátku ruské invaze. Ukrajině se ze zajetí podařilo dostat 215 lidí, mezi nimiž jsou někdejší obránci Mariupolu, včetně velitelů pluku Azov. Kyjev na oplátku propustil 55 ruských nebo proruských zajatců a oligarchy a proruského politika Viktora Medvedčuka, který čelil obvinění z vlastizrady.

Pohled na mnohé obránce Ukrajiny byl žalostný. Jedním příkladem za všechny je Michajl Djanov, který sloužil ve 36. brigádě námořní pěchoty Ozbrojených sil Ukrajiny. 42letý voják se do povědomí veřejnosti dostal ještě v době, kdy bránil Mariupol. Se zraněnou rukou byl zachycen na snímku, který byl součástí série od Dmytra Kozackiho.

I nyní se jeho snímek stal hitem, nikoliv však oslavným. Djanov se změnil k nepoznání. Ze statného muže je nyní kost a kůže. Jeho sestra Alona Lavrušková pro web Ukrajinska pravda uvedla, že v zajetí ztratil 30 procent své tělesné hmotnosti. Rusové Djanovi neposkytli řádné lékařské ošetření, spíše naopak. „Předmět, který mu uvízl v paži, mu bez anestetik vytáhli pomoci rezavých kleští. Takovou pomoc dostávali naši kluci,“ nechápala žena.

Vůbec první setkání s bratrem provázely silné emoce. „Ani nevím, jak to popsat. Byli jsme neskonale šťastní, že se vidíme. Nemohli jsme se přestat objímat. Překvapivě však nebyly žádné slzy, Michajl se jen usmíval. Je nesmírně pozitivní a silný duchem, to nám hodně pomáhá,“ pokračovala jeho sestra. Zdravotní stav ukrajinského vojáka je však vážný.

Psychicky zůstal silný

„Nachází se v kyjevské nemocnici. Prohlédl si ho lékař, ale operovat ho zatím nebudou. Nejdříve musí nabrat na váze, jinak by operace byla velmi nebezpečná. Nyní se musí zotavit. Problémy má zejména s rukou, v paži mu chybí čtyři centimetry kosti, proto by mu lékaři měli na kost vložit destičku, která vše napraví,“ přiblížila Lavrušková. Zdůraznila však, že psychicky je na tom její bratr velmi dobře.

Djanov zatím o tom, co prožil, příliš nemluví. „Říká: ‚Chodím a dýchám čistý vzduch, svobodný vzduch,‘“ citovala vojáka sestra. Rodina a nejbližší nyní myslí na jediné. Aby Djanovovi pomohli postavit se znovu na nohy a společně hrůzné zážitky v zajetí překonat.

Tagy: