Zákulisí Pavlova exkluzivního rozhovoru pro CNN. Jak vysílání probíhalo?

Zvolený prezident ČR Petr Pavel v úterý vystoupil exkluzivně ve vysílání stanice CNN. V on-line rozhovoru s novinářkou Christiane Amanpourovou mluvil především o ruské invazi na Ukrajinu. Rozhovor se natáčel v pražském Hrzánském paláci. Štáb CNN Prima NEWS měl možnost nahlédnout přímo do zákulisí a zjistit, jaké přípravy rozhovoru předcházely.

Vymyslet záběr, připravit techniku, odzkoušet zvuk a ujistit produkci ústředí CNN, že je vše připravené. Pak už štáb CNN Prima NEWS jen čekal na příchod zvoleného českého prezidenta a spojení s americkou CNN.

Petr Pavel přišel na čas. Poté, co dostal sluchátko, začala zkouška spojení. „I can hear you (slyším vás),“ potvrdil armádní generál ve výslužbě klidným hlasem. Hlavním tématem rozhovoru byla ruská invaze na Ukrajinu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pavel pro CNN: Nepodceňujme ruské schopnosti. Střední Evropa může sehrát důležitou roli

Pavel zmínil, že Rusko za uplynulý rok na Ukrajině čelilo mnoha fatálním porážkám. „Od začátku agrese sledujeme velmi špatný výkon ruské armády ve všech oblastech, ať už jde o strategii, velení, či připravenost. Rusové se dopustili řady obrovských chyb, což je dobře pro Ukrajinu. Neměli bychom ale podceňovat schopnost Ruska se případně z chyb poučit,“ sdělil.

Rovněž dodal, že země střední a východní Evropy, které často zastávají proukrajinské postoje a prosazují nulovou toleranci vůči ruskému agresorovi, mohou v případě ukrajinsko-ruského konfliktu sehrát ještě důležitou roli.

„Všechny státy, které byly členy bývalé Varšavské smlouvy, mají zkušenosti se Sovětským svazem. Moc dobře tedy vědí, čeho je Rusko schopné. Neděláme si žádné ideály o tom, kam Rusko míří. Kreml rozumí moci a naše moc vychází z jednoty,“ prohlásil Pavel.

Zvoleného prezidenta prý v rozhovoru nic nezaskočilo. „Jsem rád, že jsem mohl i divákům v Severní Americe tlumočit náš středoevropský pohled v tom, jak vnímáme ruskou hrozbu,“ řekl zvolený prezident ČR pro CNN Prima NEWS.

Jako šéf vojenského výboru NATO už Pavel s americkou CNN mluvil, jedno poprvé ale přece jen úterní rozhovor měl. „Poprvé jsem mohl být zpovídán Christiane Amanpourovou, legendou CNN,“ řekl reportérovi CNN Prima NEWS.

Podívejte se na celý rozhovor s Petrem Pavlem:

Tagy:
CNN rozhovor Petr Pavel USA Hrzánský palác Christiane Amanpourová štáb CNN Prima NEWS