NATO se nerozdělí a neunaví. Putinova touha selže, prohlásil Biden v Polsku

Země NATO se v podpoře Ukrajiny proti ruské invazi nerozdělí a neunaví. Ve svém projevu ve Varšavě to řekl americký prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu zdůraznil, že i po roce ničivé ruské agrese je Ukrajina stále svobodná. Zároveň poděkoval Polákům i dalším západním zemím za pomoc, kterou Kyjevu poskytují.

„Vladimir Putin si myslí, že nevydržíme dál podporovat Ukrajinu. O tom by ale neměl pochybovat. NATO se nerozdělí a neunaví. Putinova touha selže, naopak zvítězí touha ukrajinského národa bránit svou vlastní zem a uhájit svobodu,“ řekl Biden během svého projevu, který adresoval polskému lidu ve Varšavě.

Do evropského města přicestoval začátkem týdne po návštěvě Ukrajiny. Polský prezident Andrzej Duda uvedl, že Bidenova zahraniční cesta je důležitým znamením závazku Spojených států vůči bezpečnosti v Evropě.

ČTĚTE TAKÉ: Nejautentičtější záběry z války: Voják zachytil bitvu v zákopech ze svého pohledu

Biden Polsko označil za velkého spojence USA. Zároveň tamnímu národu poděkoval za veškerou podporu, kterou Ukrajině poskytuje. Zmínil vojenskou podporu i přijímání ukrajinských uprchlíků.

„Putin rozpoutal vražednou válku proti Ukrajině, jde o nejkrvavější konflikt v Evropě od druhé světové války. Myslel si, že nás rozdělí, místo toho nás ještě více sjednotil. Ukrajina je i po roce stále svobodná. Od Chersonu po Charkov se Ukrajincům povedlo získat zpět přes 50 procent území, které Rusové dříve ukradli. Diktátorům je třeba se postavit, aby věděli, že nám nevezmou svobodu. Demokracie na celém světě jsou ještě silnější, to diktátoři byli oslabeni,“ sdělil americký prezident.

Kyjev Biden překvapivě navštívil v pondělí, v ukrajinské metropoli se setkal s prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Bílého domu už avizoval, že Ukrajina obdrží nový balík vojenské pomoci v hodnotě 500 milionů dolarů (přes 11 miliard korun). Spojené státy už dříve Ukrajině poskytly pomoc za více než 50 miliard dolarů (přes jeden bilion korun).

Ve středu má Biden ve Varšavě naplánováno setkání s představiteli států takzvané bukurešťské devítky (B9), jejíž součástí je také Česko.

Tagy: