Žalobu aktivistů soud zamítl. Příprava dostavby D1 u Přerova může pokračovat

Přípravy stavby posledního úseku dálnice D1 kolem Přerova mohou pokračovat.

Dálnice u Přerova

Přípravy stavby posledního úseku dálnice D1 kolem Přerova mohou pokračovat. Rozhodl o tom ostravský krajský soud, který zamítl žaloby občanských aktivistů. Dálniční obchvat přitom městu výrazně chybí už desítky let. Aktuální rozsudek označuje Ředitelství silnic a dálnic za průlom.

Dálnice ve směru od Lipníka nad Bečvou zatím končí těsně před městem Přerov. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) čeká na schválení zatím poslední změny územního rozhodnutí už od roku 2017. Kritickou dopravní situaci ŘSD mezitím alespoň zmírnilo stavbou estakády a kruhového objezdu v samotném Přerově.

Několik občanských aktivistů a sdružení v čele s Dětmi Země rozporují každé rozhodnutí úředníků nebo soudů kolem stavby. Celá věc se tak dostala až ke Krajskému soudu v Ostravě, který teď změnu územního rozhodnutí potvrdil. „Doufáme, že se už začne stavět. Centrem města už nebude projíždět tranzitní doprava a v Přerově se bude lépe dýchat a žít,“ uvedla mluvčí města Přerov Lenka Chalupová.

Generální ředitel ŘSD Robert Mátl uvedl, že se jedná o klíčové rozhodnutí. „Věříme, že dopadne i to druhé. To zatím nebylo zveřejněno. Zatím z neoficiálních zdrojů víme, že je zamítnuto i právě odvolání jednotlivých sdružení, ať je to Voda z Tetčic nebo Děti Země,“ vysvětlil. Rozhodnutí soudu je pak pravomocné. „Mohou tak pokračovat přípravy na samotnou stavbu. Už teď je ale jasné, že aktivisté využijí i poslední možnost, jak celý proces zastavit,“ doplnil.

Předseda spolku Děti Země Miroslav Patrik myšlenky Mátla potvrdil. „Musíme si to nastudovat a s velkou pravděpodobností kasační stížnost podáme. Zatím čekáme na rozsudek,“ dodal. Obyvatele Přerova by však dostavbu dálnice uvítali, situace ve městě je podle nich šílená. „Už dávno to mělo být hotové, moc bych prosila všechny naše představitele, aby s tím už něco udělali,“ uvedla jedna z obyvatelek. Celou věcí se tak ještě s vysokou pravděpodobností bude zabývat nejvyšší správní soud.

Tagy: