Zálohované PET lahve bychom mohli mít za dva roky, řekl Hladík. Prozradil, kolik budou stát

Kandidát KDU-ČSL na ministra životního prostředí Petr Hladík

Ministr životního prostředí Petr Hladík o zálohování pet lahví a plechovek

Ministerstvo životního prostředí má hotovou novelu zákona, která má zavést zálohování PET lahví a plechovek. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ministr Petr Hladík (KDU-ČSL). Podle něj by mohla vejít v platnost nejdříve na konci roku 2025 a záloha za PET lahev by mohla být vyšší než za pivní.

Novelu, která má zavést zálohované PET lahve a plechovky, by v následujících dnech měla zamířit do meziresortního připomínkového řízení. „Následně ji předložíme do vlády a pak půjde do schvalovacího procesu Sněmovny. Je nutné se na to připravit, obchody na to musejí upravit automaty. Nejbližší termín je konec roku 2025, možná začátek roku 2026,“ řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vyšší DPH u piva může vést ke krachu vesnických hospod, míní experti. Odhadli, o kolik zdraží

V zahraničí jsou zálohované PET lahve a plechovky už běžnou věcí. Nabízí se proto otázka, proč to u nás trvá tak dlouho. „Sám si tuto otázku kladu. Němci zálohují dlouho, Slováci dva roky, Rakušané mají schválený zákon, ale začali se tím zabývat v roce 2019 a zálohovat budou od roku 2025, takže příprava legislativy v každé zemi chvíli trvá,“ popsal Hladík.

Zároveň připustil, že mezi našimi sousedy jsme poslední, protože i v Polsku už o tom jednají. „I proto je mou ambicí dotáhnout jak legislativu, tak nastavení podmínek, aby zálohovací systém mohl fungovat,“ sdělil ministr.

Tříkorunová záloha na pivní lahve bude v budoucnu zachována. „Je to obal, který se opakovaně naplní. Pro PET lahev a plechovku uvažujeme o částce čtyři koruny, abychom jasně odlišili, že ideální je skleněná lahev a případně PET lahev a plechovka,“ popsal Hladík.

PET lahve a plechovky se podle něj tudíž budou moct znovu použít. „To se dnes neděje. Ze staré PET lahve, kterou hodíme do žlutého kontejneru, se vyrobí jiné materiály. Lahev totiž často nesplňuje kvalitu pro potravinářskou výrobu, jelikož je znečištěná,“ dodal Hladík.

Tagy:
ekologie KDU-ČSL plechovka Petr Hladík PET lahve Ministerstvo životního prostředí České republiky zálohování