Založení zločinecké skupiny. Expremiér Fico čelí obvinění z hned několika trestných činů

Policie obvinila Fica

Slovenská policie obvinila někdejšího premiéra Roberta Fica a exministra vnitra Roberta Kaliňáka z několika trestných činů, a to včetně založení zločinecké skupiny. Informoval o tom slovenský Denník N, podle kterého měl být Kaliňák ve středu ráno zadržen. Fico svou vinu odmítá. Podle něj jde o politickou mstu a o pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany.

Podle informací Denníku N má případ souviset s kauzou Očistec. Ta se týká podezření z korupce a zneužívání policie v době, kdy byl nyní opoziční Směr-SD u moci. Sociální demokraté odešli do opozice po porážce v parlamentních volbách před dvěma lety.

Mezi obviněnými je bývalý předseda slovenské vlády Robert Fico a Robert Kaliňák, který v jeho kabinetech dlouhé roky sloužil jako ministr vnitra. Kaliňáka dokonce ve středu ráno měla zadržet policie. Fico pravděpodobně kvůli své poslanecké imunitě zatím zadržen nebyl. Vydat k vazebnímu stíhání by ho musel parlament.

Fico vinu odmítá

„Jde o politickou mstu a o pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany,“ reagoval Fico na vznesená obvinění. Společně s Kaliňákem je podezřelý hned z několika trestných činů.

Mimo jiné ze založení zločinecké skupiny či ohrožení daňového tajemství. Podle Denníku N byl s oběma bývalými vládními činiteli obviněn také advokát Marek Para, který je známým obhájcem kontroverzních osob a proslul také svými kontakty s představiteli Směru-SD.

Ficův a Kaliňákův obhájce David Lindtner novinářům řekl, že údajnými poškozenými v případu jsou mimo jiné bývalý prezident Andrej Kiska, ministr financí Igor Matovič či současný šéf sněmovny Boris Kollár. Už seznam poškozených podle Fica dokazuje, že jde o politickou pomstu. „Jsem obviněn, protože jsem nahlas hovořil o daňových podvodech Matoviče a Kisky,“ uvedl expremiér.

Naopak pozitivně hodnotí konání policie současná slovenská vládní koalice. „Konečně přišli na řadu ti, kteří jsou ve struktuře postaveni nejvýš,“ komentovala krok policie na Facebooku vicepremiérka slovenské vlády Veronika Remišová. Podle ní by se Fico neměl „schovávat“ za poslanecký mandát a vzhledem k podezřením se ho rovnou vzdát.

Konečne prišli na rad tí, ktorí sú v štruktúre postavení najvyššie. Fico by sa nemal skrývať za poslanecký mandát a vzdať sa ho.

Posted by Veronika Remišová on Wednesday, April 20, 2022

Po posledních volbách byla na Slovensku při několika vlnách zatýkaní zadržena a obviněna řada bývalých vysokých úředníků, pracovníků justice včetně soudců i podnikatelů. Ve zmíněné kauze Očistec jsou stíháni kromě jiných bývalý policejní prezident Tibor Gašpar a další někdejší ředitelé elitních policejních složek.

Tagy: