Slovensko dalo Ukrajině protiletadlový systém S-300. Zapojili jsme se do války, zuří Fico

Raketové systémy S-300 během vojenské přehlídky v Kyjevě v roce 2021

Souhrn války na Ukrajině (16:00)

Slovensko darovalo Ukrajině na její žádost svůj systém protivzdušné obrany S-300, uvedl v pátek v prohlášení slovenský premiér Eduard Heger, který je spolu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou na návštěvě Ukrajiny. Slovenská televize Markíza dříve během dne uvedla, že utajovaný přesun zmíněné techniky trval dva dny. Spojenci Slovenska na oplátku umístí v této středoevropské zemi oproti původním plánům jeden systém protivzdušné obrany Patriot navíc.

„Jde o zodpovědné rozhodnutí, kterým SR, jako země, jež podporuje mír, svobodu a ochranu lidských práv, poskytuje pomoc ve formě čistě obranného systému Ukrajině a jejím nevinným občanům. Věříme, že tento systém pomůže zachránit co nejvíce nevinných Ukrajinců před další agresí Putinova režimu,“ uvedl Heger. Darování systému S-300 podle něj neznamená, že se Slovensko stalo součástí ozbrojeného konfliktu na Ukrajině.

Systémy S-300 ze sovětské éry používají střely k zneškodnění vojenských letounů a střel. Složeny jsou z vícero vozidel, včetně radarů a odpalovacích zařízení. Ukrajinské armádě by mohly pomoci při maření leteckých útoků během nynější invaze Ruska na Ukrajinu.

„Je to protivzdušný systém s raketami dlouhého doletu, které mohou dosáhnout výšky až 25 kilometrů. Takže stíhačky, které napadají zásobovací trasy, jsou zranitelné. Tohle je Zelenského bezletová zóna,“ popsal v březnu pro stanici CNN sílu S-300 brigádní generál americké armády Steven Anderson.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dříve neúspěšně žádal západní země o vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou a jako alternativu k takovému kroku v březnu zmínil možnosti dodávek systémů protiletecké obrany.

Na Slovensku v rámci budování mnohonárodního bojového uskupení NATO už spojenci umístili také systém protivzdušné obrany Patriot. Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď dříve řekl, že Patriot není náhradou za systém S-300. Heger v dnešním prohlášení ale oznámil, že obranyschopnost Slovenska je zajištěna a v nejbližších dnech bude posílena dodatečným systémem protiraketové obrany ze strany spojenců.

Opozice chce odvolat vládu

Naď v reakci na odevzdání slovenského systému S-300 Ukrajině uvedl, že kromě tří baterií systému Patriot od Německa a Nizozemska umístí na Slovensku stejný systém i Spojené státy. „Čtyři baterie špičkového systému Patriot v nejmodernější verzi poskytují nesrovnatelně vyšší obranný potenciál než jeden nemodernizovaný systém S-300 z roku 1987,“ informoval Naď. Dodal, že systémy Patriot pokryjí celé území Slovenska.

Slovenská opozice informaci o darování systému S-300 Ukrajině kritizovala. Například podle sociálních demokratů (Směr-SD) expremiéra Roberta Fica se Slovensko tímto krokem zapojilo do války. Fico při kritice zmíněného rozhodnutí rovněž ohlásil, že opozice podá návrh na odvolání vlády ve sněmovně; opoziční strany dostatek hlasů na vyslovení nedůvěry kabinetu v parlamentu ale nemají.

Také západní země pomáhají Kyjevu čelit ruské invazi, například dodávkami vojenského materiálu a zbraní. Česká republika podle neoficiálních informací zase naposledy poslala na Ukrajinu mimo jiné více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M.

Tagy: