Zaměstnanci pražského letiště získají extra odměnu. Kolektivní vyjednávání bude v září

Pražské Letiště Václava Havla

Odbory se domluvily s vedením letiště

Odboráři se s vedením Letiště Praha sejdou kvůli kolektivnímu vyjednávání o podmínkách práce pro příští rok v září. Novinářům to řekl člen představenstva Letiště Praha Pavel Východský po úterním jednání se zástupci čtyř odborových organizací působících na pražském letišti. A to včetně Odborového svazu pozemní a letecké dopravy (OSPLD), který minulý týden na pražském letišti vyhlásil stávkovou pohotovost. Předseda svazu se podle Východského poradí s výborem základní organizace na letišti a později oznámí, jestli stávkovou pohotovost zruší nebo ne.

Letiště se od prvního prázdninového víkendu potýká se zpožděnými lety a s nedostatkem personálu dceřiné odbavovací společnosti Czech Airlines Handling (CSAH), která se na letišti stará o nakládání a výdej zavazadel. Devět letadel před dvěma týdny odletělo úplně bez zavazadel, následně se začal zpožďovat také výdej kufrů při příletech do Prahy. Se zavazadly proto museli pomáhat další zaměstnanci letiště, a dokonce letištní hasiči.

ČTĚTE DÁLE: Dohra chaosu s kufry na letišti v Praze. Odstoupil šéf představenstva odbavovací společnosti

Východský připomněl vyjednaný letní příplatek, který v pondělí schválilo vedení letiště. Zaměstnanci dostanou 12. září k výplatě bonus ve výši 10 tisíc korun za extra vytížení při problémech s odbavováním. Na odměnu budou mít po splnění podmínek nárok řadoví zaměstnanci letiště, ne širší vedení společnosti. Odměna je návrhem tří odborových organizací ruzyňského letiště. OSPLD variantu letních odměn odmítl již na prvním zasedání minulé úterý.

Letiště Praha zaměstnává podle informací na svém webu přibližně 2700 lidí. OSPLD sdružuje přibližně 400 z nich a je podle jeho místopředsedy Marka Sedláka největší ze čtyř odborových organizací sdružujících zaměstnance ruzyňského letiště. Důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti je podle Sedláka dlouhodobé neodborné vedení ruzyňského letiště v personální oblasti a řízení lidských zdrojů.

Odborový svaz dopravy (OSD), který také sdružuje zaměstnance letiště, naopak s vyhlášením stávkové pohotovosti nesouhlasí, protože letiště podle předsedkyně OSD Odbory Letiště Praha Vlasty Pallové se zaměstnanci i odbory pravidelně komunikuje.

Krizový managment bude řídit nový šéf

Předseda představenstva CSAH Tomáš Svoboda odstoupil minulý týden z funkce. Novým členem představenstva se od srpna stane Jiří Jarkovský, předseda představenstva společnosti DPOV, která je dceřinou společností Českých drah. Jarkovský bude mít na starosti krizové řízení odbavení zavazadel v případě nedostatku personálu v souvislosti s nepravidelnostmi provozu.

Letiště Praha loni vykázalo čistý zisk 1,5 miliardy korun, což znamenalo meziroční nárůst o 1,2 miliardy. Oproti poslednímu předpandemickému roku 2019 je však loňský výsledek stále nižší zhruba o 1,5 miliardy korun. Tehdy činil čistý zisk firmy tři miliardy korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Krizi s kufry na letišti řešili i hasiči. Při pomoci s odbavováním však mohli porušit předpisy

Tagy: