Zamračený obličej na policejní fotografii. Trump je prvním zatčeným prezidentem USA v historii

Donald Trump je prvním zatčeným prezidentem USA v historii.

Zadržení Donalda Trumpa

Exprezident Spojených států amerických Donald Trump v noci na pátek na sociální síti X poprvé od ledna 2021 zveřejnil příspěvek. Je jím jeho fotografie z věznice ve státě Georgia, kterou tamní úřady pořídily ve čtvrtek, když se jim Trump vydal kvůli obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb.

Sedmasedmdesátiletý politik fotografii doplnil datem jejího pořízení a slovy o zasahování do voleb a nevzdávání se. Zveřejnil pod ní také adresu webu, na kterém je možné přispět na jeho kampaň před prezidentskými volbami v příštím roce.

ČTĚTE TAKÉ: Trumpovi se kupí soudní trable, pro republikány je stále prezidentskou jedničkou

Slovy o zasahování do voleb naráží Trump na svá tvrzení o tom, že jeho obvinění v Georgii i trojici dalších případů jsou politicky motivovaná a mají zabránit jeho návratu do Bílého domu.

Trump přepisuje dějiny USA

Bývalý americký prezident Donald Trump se v noci na dnešek vydal úřadům ve státě Georgia, kde čelí obvinění z nelegálních zásahů do posledních prezidentských voleb. Ve věznici v okrese Fulton byl 77letý politik, který je veden jako vězeň číslo P01135809, vyfocen, jak je běžné u nově zatčených. Stal se tak prvním exprezidentem USA, který se tomu musel podrobit.

Kolona politika a miliardáře k zadnímu vchodu do vězení přijela ve čtvrtek v 19:34 místního času (1:34 SELČ), a tedy zhruba 30 minut poté, co na letišti v Atlantě přistálo jeho soukromé letadlo, uvedla agentura Reuters. Před věznicí čekaly desítky Trumpových příznivců i odpůrců a ještě početnější skupina novinářů.

Ve vězení Trump odevzdal otisky prstů, byl vyfocen a úředníci zaznamenali i další jeho charakteristiky. Ve vězeňských záznamech je nyní podle serveru listu The New York Times (NYT) mimo jiné uvedeno, že má blonďaté vlasy, je vysoký 190,5 centimetru a váží 97,5 kilogramu.

Vězeňská fotografie exprezidenta ukazuje v modrém obleku a červené kravatě se zamračeným výrazem a pozvednutým obočím. Podle agentury DPA by mohla vejít do dějin.

Po přibližně 20 minutách Trump, který byl propuštěn na kauci 200 000 dolarů (4,4 milionu korun), věznici zase opustil a vydal se zpět na letiště. I když to bylo už počtvrté, kdy se kvůli některému z obvinění vydal úřadům, zkušenost s tím, že by se tak stalo ve vězení – a ještě tak problematickém, jako je podle agentury AP to v okrese Fulton – dosud neměl. Ve třech předchozích případech se podobná procedura vždy odehrála v budově soudu.

Podívejte se na video zachycující útok na Kapitol v roce 2020:

Exprezidenta a jeho 18 spojenců prokuratura viní ze zločinného spolčení s cílem zvrátit jeho volební porážku v roce 2020. V Georgii tehdy Trump prohrál se současným prezidentem Joem Bidenem o necelých 12 000 hlasů. Porážku nikdy neuznal a na místní činitele tlačil, aby výsledky zvrátili.

Trump, který čelí obvinění i ve třech dalších případech, mluví o tom, že obvinění je politicky motivované a má mu zabránit v tom, aby se ve volbách příští rok vrátil do Bílého domu. Podobně se vyjádřil i před svým odletem z Atlanty, když dnešek označil za velmi smutný den pro Ameriku a prohlásil, že se ničeho nedopustil. Navzdory obviněním je zatím Trump v republikánském poli jasným favoritem na to, aby získal nominaci na prezidenta.

Svůj dosud poslední tweet Trump zveřejnil 8. ledna 2021, tedy dva dni poté, co jeho příznivci vtrhli do budovy Kongresu ve Washingtonu. Trump, který odmítl uznat svou porážku ve volbách v roce 2020, v nichž ho pokořil Joe Biden, nedlouho před útokem na Kapitol své příznivce mimo jiné vyzval, aby bojovali jako o život.

Po útoku na Kapitol sociální síť tehdy ještě zvaná Twitter Trumpovi zakázala publikovat další příspěvky a zrušila mu účet. Nový majitel sociální sítě Elon Musk loni v listopadu exprezidentovi účet znovu obnovil. Trump tehdy ale řekl, že nemá zájem se na Twitter vracet a místo toho krátké vzkazy publikoval na své sociální síti Truth Social. Jeho příspěvky na síti X, kde má 86,5 milionu sledujících, ale mají podle všeho mnohem větší dosah.

Tagy: