Trumpovi se kupí soudní trable, pro republikány je stále prezidentskou jedničkou

Americký exprezident Donald Trump musí bojovat hned na několika soudních frontách. Jeho problémy s justicí neberou konce a nezdá se, že by se schylovalo k rozuzlení. Pro republikány to však zase takový problém není. Průzkumům Trump i nadále vévodí a pokud se nestane nic nenadálého, lze očekávat, že exprezident získá nominaci do voleb v příštím roce. Trump navíc prohlašuje, že klidně bude kandidovat z vězení.

I kdyby se Trump nesnažil opětovně získat republikánskou nominaci do prezidentských voleb, měl by v nadcházejících měsících o zábavu postaráno. Jak informuje magazín Politico, kromě kampaně a primárek ho čeká hned pět soudních procesů. Ty se navíc mohou překrývat, takže je exprezident bude muset řešit najednou.

ČTĚTE TAKÉ: Trump může kandidovat, i kdyby ho odsoudili. Ve hře je také obvinění z velezrady

„Vzala bych to jako příležitost. Když máte obviněného, který se u soudu brání v několika případech, a hlavně, když je to u několika soudů zároveň, vždycky vám to dává možnost rozšířit důkazy proti němu,“ uvedla pro Politico někdejší federální prokurátorka Temidayo Agangová-Williamsová. Ta figurovala mimo jiné jako vyšetřovatelka zvláštního výboru Kongresu, který řešil násilnosti 6. ledna 2021.

Tehdy Trumpovi příznivci vtrhli do budovy Kapitolu, v okolí i uvnitř budovy se střetávali s policisty a místní ochrankou. Řádění mělo za následek desítky zatčených, zraněných a několik mrtvých. A právě Trumpovo chování po volbách má přijít na přetřes u soudu v pátek. Soud bude řešit, zda může exprezident o některých událostech ze spisu vůbec mluvit. Obžaloba požaduje zákaz.

Tím Trumpovy soudy ani zdaleka nekončí. Svým fanouškům sdělil, že ho nejspíš už brzy čeká další obvinění okolo údajné snahy narušit průběh voleb ve státě Georgia.

Slavná kauza s milenkami

Dále je zde už několik let táhnoucí se kauza ohledně plateb za mlčení údajným milenkám. V případě, že by byl Trump uznán vinným ve všech bodech obžaloby, mohl by od soudu dostat až 136 let vězení.

V tomto případě jde o to, že měl za mlčení zaplatit pornoherečce Stormy Danielsové, Karen McDouglasové a nakonec ještě jistému vrátnému ze své Trump Tower, který tvrdil, že exprezident má nemanželské dítě. Kamenem úrazu je, že Trump měl platby maskovat v rámci své prezidentské kampaně jako „právní výdaje“. Tím se měl dopustit falšování podnikatelských záznamů.

Exprezident už jeden soud prohrál. Byl to občanskoprávní spor se spisovatelkou E. Jean Carrollovou. Ta Trumpa obvinila, že ji v roce 1996 znásilnil a později pomluvil. Soud nakonec uznal, že exprezident měl spisovatelku sexuálně zneužít a přiznal ženě odškodnění ve výši pěti milionů dolarů. Trump si vzhledem k formě sporu od tribunálu nemohl vyslechnout rozsudek odnětí svobody. O případu jsme informovali zde.

Trump slibuje prokurátora pro Bidena

Soudní trable exprezidenta dohánějí i během setkání s příznivci. Problémy s justicí používá jako nástroj, kterým chce dokázat, že je politicky stíhán.

Kupříkladu nynější obvinění podle Trumpa zařídil jeho demokratický rival z posledních voleb a nynější prezident Joe Biden. Prý aby republikánskému exprezidentovi ztížil předvolební kampaň.

Sám se nedávno podle agentury Reuters nechal slyšet, že pokud se znovu stane po volbách v roce 2024 prezidentem, ustanoví zvláštního prokurátora s úkolem prošetřit právě žalobce, kteří řeší jeho kauzy.

Exprezident stále na vrcholu

Závažné problémy se soudy nejsou pro Trumpa překážkou v jeho snaze stát se znovu americkým prezidentem. Dopředu hlásí, že klidně bude kandidovat zpoza vězeňských mříží.

Především zůstává hlavním favoritem za Republikánskou stranu. Třeba průzkum agentur Reuters a Ipsos mu mezi straníky predikuje podporu až 47 procent. Druhý v pořadí, floridský guvernér Ron DeSantis, má v tomto průzkumu pouhých 13 procent.

Podle Morning Consult je Trumpova podpora mezi republikány dokonce na 59 procentech. Průzkum deníku The New York Times exprezidentovi přiznává podporu ve výši 54 procent republikánských respondentů.

Tagy: