Úlomky patří ukrajinské raketě S-300, Západ se snaží vyvolat světovou válku, tvrdí Rusové

Raketa, která v úterý zasáhla Polsko, je snahou Západu posunout se k další světové válce. Ve středu to prohlásil bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv, kterého citovala agentura Reuters. Stejný názor vyjádřil i šéf stálé mise Ruska při OSN Dmitrij Poljanskij, podle nějž jde o snahu vyprovokovat přímý střet mezi Ruskem a NATO. Moskva tvrdí, že podle snímků z místa výbuchu v Polsku patří úlomky ukrajinské raketě S-300. Úterní ruské útoky podle ní mířily jen na ukrajinské území.

Úlomky z místa výbuchu u polské obce Przewodów jsou z ukrajinské protiletecké rakety S-300, uvedlo ve středu ruské ministerstvo obrany, podle kterého to zjistili jeho experti ze zveřejněných snímků. Ministerstvo rovněž tvrdí, že na Ukrajinu v úterý udeřilo přesně naváděnými střelami, které zasáhly pouze ukrajinské území a k ukrajinsko-polské hranici se dostaly nejblíže na 35 kilometrů, napsala agentura RIA Novosti.

„Jde o pokus vyprovokovat přímý vojenský střet mezi NATO a Ruskem se všemi následky pro svět,“ napsal šéf stálé mise Ruska při OSN Poljanskij na sociální síti Telegram.

„Prohlášení různých ukrajinských zdrojů a zahraničních představitelů o údajných ‚ruských raketách‘, které dopadly do obce Przewodów jsou úmyslnou provokací s cílem zvýšit napětí,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Podobně jako při dřívějších útocích na ukrajinskou energetickou infrastrukturu a města ministerstvo sdělilo, že koordinovaný úder byl dílem Moskvy, při kterém byly zasaženy všechny vytyčené cíle.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov označil vzniklou situaci okolo incidentu v Polsku za „hysterickou a zběsilou rusofobní reakci, která se nezakládá na žádných datech“. Stejně jako podle ministerstva obrany i podle Peskova úlomky v Polsku pochází ze systému S-300.

Agentura AP ve středu ráno s odvoláním na tři nejmenované americké činitele uvedla, že podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu ukrajinské ozbrojené síly, které mířily na přilétající ruskou raketu. Také podle zdroje agentury Reuters ze Severoatlantické aliance řekl ve středu americký prezident Joe Biden na jednání zástupců G7 a NATO, že výbuch způsobila střela ukrajinské protivzdušné obrany.

Rakety S-300 používají obě strany. Ačkoliv jsou určeny k sestřelování vzdušných cílů, Rusko je v nynější fázi války proti Ukrajině používá k ostřelování pozemních cílů, protože zřejmě již vyčerpalo zásoby vhodnějších zbraní. Rakety S-300 se při palbě na pozemní cíle vyznačují značnou nepřesností.

Tagy:
válka raketa Polsko NATO Andrzej Duda Rusko světová válka Dmitrij Anatoljevič Medveděv Dmitrij Stěpanovič Poljanskij