Ani život bez pitné vody či tepla Ukrajince nezlomí. Ze země utíkat nechtějí, uvedl reportér

Ruské ostřelování Mykolajivu si vyžádalo několik mrtvých.

Reportér Patrik Kaizr přiblížil situaci na Ukrajině (16.11.2022)

Po úterním ruském masivním útoku jsou některé části Ukrajiny nadále bez elektřiny, tepla či mobilního signálu. Přímo v ukrajinském Mykolajivu aktuální situaci v zemi sleduje reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který zdůrazňuje, že se Ukrajinci ostřelováním nenechají zastrašit. Sdělili mu, že už nechtějí utíkat ze svých domovů.

„Jsme v Mykolajivu, zhruba 50 kilometrů od osvobozeného Chersonu. Oproti úterý jsme však v noci nezaznamenali žádné letecké údery. Po sérii útoků byly miliony domácností bez elektřiny, zasaženo bylo patnáct energetických center Ukrajiny. Ačkoliv se částečně podařilo dodávky obnovit, stále jsou místa – jako Lvov – kde jsou lidé bez tepla, vody či elektřiny,“ uvedl Kaizr ve středu ráno.

Na celé Ukrajině kolabuje telefonní signál a připojení. „Situace není nijak růžová a pravděpodobně se země bude snažit dodávky energie obnovit. Velkou otázkou však je, jak se to bude dařit,“ podotkl reportér. Ve středu dopoledne doplnil, že se v Mykolajivu a jeho okolí opět rozezněly sirény. Výbuchy byly následně zaznamenány například v Oděse.

Okupanti se snaží Ukrajince zlomit

Cílem ruského ostřelování byly v úterý zejména elektrárny. Nebylo to však poprvé, co se na tato zařízení Rusové zaměřili. „Stejná taktika trvá již několik týdnů. Okupanti se snaží psychologicky podlomit Ukrajince. Zlomit je tím, že nebudou mít před zimou teplo, elektřinu či signál, aby někomu zavolali,“ přiblížil reportér.

Následně upřesnil, jaký je postoj Ukrajinců. „Nemají pocit, že by je to mělo zlomit. V Mykolajivu neteče pitná voda už sedm měsíců, dnes například vůbec. V úterý v celém městě tekla voda rezavá a zapáchající. Není to něco, na co by Ukrajinci nebyli zvyklí. Říkají, že před zimou z Ukrajiny neutečou. Chtějí zůstat a podílet se na obraně. Mají dost toho, že by měli být někde jinde. Chtějí se vrátit domů, pracovat a žít na Ukrajině,“ uzavřel.

Tagy: