Zaplatíte vysokou cenu, hrozil Írán židovskému státu kvůli explozím. Přihlásil se k nim ISIS

Dvojí explozi u hřbitova v íránském městě Kermán nepřežila téměř stovka lidí.

Írán se hrozí odvetou za bombový útok

Írán se vzpamatovává ze středeční tragédie, kdy u hřbitova ve městě Kermán nastaly exploze, při nichž zahynulo nejméně 84 lidí a více než dvě stovky osob utrpěly zranění. K útoku se během čtvrtka přihlásil Islámský stát (ISIS). Teherán přitom ještě během dne za viníky označil Izrael a USA. Prezident Ebráhím Raisí navíc hrozil židovskému státu, že za výbuchy „zaplatí vysokou cenu“. Posléze svůj hněv namířil právě na ISIS.

Kermánský hřbitov se nestal terčem pro nic za nic. Právě ve středu uplynuly čtyři roky od atentátu na íránského velitele Kásema Solejmáního, který provedli Američané pomocí dronu. Solejmání je pohřben právě v Kermánu a na jeho počest se k hřbitovu vydaly stovky lidí.

ČTĚTE TAKÉ: Krvavé výročí Solejmáního smrti: Exploze si vyžádaly přes 100 obětí, mluví se o terorismu

Během čtvrtka se k útoku, který Teherán označil jako teroristický, přihlásil Islámský stát, jak informuje agentura Reuters.

Íránci přitom už krátce po explozích měli o vinících jasno. Obvinění si ihned vysloužil Izrael společně se Spojenými státy. „Varuji sionistický režim. Nepochybujte, že za tento a jiné zločiny, které jste provedli, zaplatíte vysokou cenu,“ vzkázal podle americké televize CNN židovskému státu íránský prezident Ebráhím Raisí.

Ve čtvrtečním projevu měl Raisí svůj hněv pro změnu namířit na „nepřátele Íránu“. „Naši nepřátelé můžou vidět sílu Íránu a celý svět zná jeho sílu a schopnosti,“ varoval dále íránský prezident. Velitel revolučních gard Hosejn Salámí na pohřbu obětí v pátek oznámil strůjcům výbuchů, že je Íránci „najdou, ať jsou kdekoliv“.

Američané se proti íránským obviněním vymezili. Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller osočení označil za „absurdní“ a dodal, že žádná země „nemá zájem na eskalaci v regionu“. Izraelská armáda pak pro CNN k výbuchům v Kermánu uvedla pouze „bez komentáře“.

V Íránu dlouhodobě panují protiizraelské a protiamerické nálady. Patrné to bylo i přímo u hřbitova v Kermánu. Záběry z íránské televize z doby krátce před výbuchem ukazovaly davy lidí, které provolávaly hesla typu „Smrt Izraeli“.

Bilance čtvrtečního útoku nejspíš stále není konečná. Aktuální zprávy hovoří o celkem 84 mrtvých a více než dvou stovkách zraněných. Panují navíc obavy, že počet obětí ještě poroste.

Tagy:
Izrael výbuch Írán hřbitov Hamás Teherán Islámský stát USA Ebráhím Raísí Kásim Sulejmaní Kermán